Василь Cвида ожив у меморіальній дошці

24 жовтня в Ужгороді на вулиці Івана Фірцака (колишня Ватутіна) урочисто відкрили меморіальну дошку на будинку, де жив і творив видатний скульптор, народний художник України Василь Свида.

Як відзначила мистецтвознавець Олена Приходько, історія створення пам’ятної дошки, як і намагання відкрити меморіальний музей митця, почалися ще 25 років назад. Тоді ж зробили перші ескізи, і тільки зараз, у тому числі завдяки меценатам, постала у бронзі робота Михайла Михайлюка.

Непересічна подія зібрала представників влади – заступників голів ОДА й облради Олександра Петіка та Петра Грицика. Останній нагадав, що Василь Свида був дуже багатогранною людиною і відстоював інтереси краян як депутат Ужгородської міської ради та Верховної Ради України. Заступник мера обласного центру Олександр Білак підкреслив: скульптор виховав багатьох митців, які і зараз прославляють наш край. Після освячення меморіальної дошки заступник гендиректора Національного українського музею народного декоративного мистецтва Людмила Білоус розповіла, що в їхніх фондах є 15 робіт Василя Свиди.

Голова ЗОНСХУ Борис Кузьма, Василь Габорець нагадали, що Свида – перший краянин, який отримав премію Тараса Шевченка. Племінниця скульп­тора розповіла про дитинство Василя Івановича, який у 5 років залишився без батька, про стареньку хату, де в одній кімнаті жило 17 представників різних поколінь родини.

На відкритті був присутній і онук академіка Бориса Возницького Андрій, який докладає чимало зусиль для збереження пам’яті про нашого славного земляка. Як і нинішній власник будинку – лікар Руслан Федько. І, звісно, найбільша заслуга – сина митця Ярослава Свиди, який популяризує творчість батька.

Іван СІДУН

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*