Василь ГІСЕМ: «НАДІЄМОСЯ НА ПЕРШУ

для краю ЗИМОВУ ОЛІМПІЙСЬКУ МЕДАЛЬ»

Вчора в Пхьончхані офіційно стартувала 23-тя зимова Олімпіада. Приємно, що серед 33 представників України є двоє закарпатців – сноубордистка Аннамарі Данча та гірськолижник Іван Ковбаснюк. Про шанси наших спортсменів на Олімпіаді довідувався в голови обласної федерації лижних видів спорту Василя Гісема.

Сподівалися, що саме стільки олімпійців від краю поїде до Південної Кореї?

– Будь-яка федерація гордиться, що саме від неї на ці величні ігри їдуть представники. Адже потрапити туди – мрія кожного спортсмена. Звісно, сподіваємося, що закарпатці зможуть зачепитися за нагороди, але все одно олімпійський принцип – участь у змаганнях – вагоме досягнення наших земляків. Зазначу, що з кожним чотирирічним олімпійським циклом у нас усе менше претендентів потрапити на ці ігри. Якщо напередодні Олімпіади у Ванкувері за олімпійські ліцензії боролися 14 атлетів із Закарпаття й 5 із них потрапили до Канади, то вже до Сочі їх кількість зменшилася, а на цю – всього двоє. А хто йде за ними? Нам потрібно нагально звернути увагу на розвиток дитячого та юнацького спорту, бо там відверто маємо серйозні проблеми.

Що слід зробити найперше, щоб виправити ситуацію?

– Відповім словами, які нещодавно прозвучали в інтерв’ю вашій газеті трикратної учасниці олімпіад: «Чітко спланувати підготовку та належно забезпечити її фінансуванням». Насамперед, потрібні гроші для підготовки юних атлетів, тоді в нас будуть нові «зірочки». Щодо спортсменів, які вже мають високий рівень, то, на жаль, у наших чиновників склався стереотип, що для членів збірної всі витрати на підготовку мають забезпечуватися з центрального бюджету. Але ж більшість часу людина проводить саме в області, й частину коштів мала б отримувати з місцевого бюджету, адже залікові бали йдуть потім закарпатським школам. На мою думку, саме тому з 14 кандидатів на Олімпіаду в 2010 році в області залишилася лише одна – Аннамарі Данча, а 13 інших роз’їхалися по світах шукати кращої долі.

Добре, що хоч у Києві зуміли втримати мукачівця Енвера Аблаєва й призначили його головним тренером української команди з фристайлу-акробатики, а в нас такому фахівцю свого часу роботи не знаходилося… Людям, які відповідають за розвиток спорту, слід би зрозуміти, що зимові види – візитна картка  краю.

Довкола підтримки спортсменів потрібно об’єднуватися, їх виховання сприяє розвитку зимового туризму, адже навіть юнак-гірськолижник, сноубордист чи лижний гонщик із третім розрядом – це вже готовий інструктор, який навчатиме туристів азам катання на лижах. Наведу приклад підтримки розвитку дитячого спорту в Словаччині та Польщі. Там роблять канікули для дітей у зимовий час, щоб вони мали можливість оздоровитися на гірськолижних курортах, які навіть спеціально продовжують роботу заради школярів. А одному з батьків дитини, яка виявила бажання відправитися на такий відпочинок, дають двотижневу оплачувану відпустку.

Саме тому там є відчутний прогрес у останні роки в зимових видах спорту. Чому б таке не запровадити в нас?

Які ваші прогнози щодо виступів краян на олімпіаді?

– Іван Ковбаснюк цього сезону здійснив серйозний прорив, він у світовому рейтингу посідає 323 місце, це висока позиція в гірських лижах. Але тут дуже серйозна конкуренція, тож якщо потрапить до чільної «олімпійської тридцятки», то це вже буде вагомим досягненням. Аннамарі має хороші шанси потрапити до призової трійки, торік на Універсіаді в Алмати вона стала призеркою, в неї є досвід, характер, тож маємо надію, що вона може принести Закарпаттю першу зимову олімпійську медаль. За нагороду може поборотися й вихованець тренера Енвера Аблаєва – Олександр Абраменко у фристайлі-акробатиці, адже рік тому він став володарем малого кришталевого глобуса. Тож будемо тримати кулаки за наших олімпійців і вболівати за них. 

Роман СЕНИШИН
P. S. До уваги читачів «НЗ» графік виступів закарпатських спортсменів на Олімпіаді.

Іван Ковбаснюк (гірськолижний спорт): 11 лютого – швидкісний спуск; 13-го – комбінація; 15-го – супер G; 18-го – слалом-гігант.

Аннамарі Данча (сноубординг): 22 лютого – паралельний слалом-гігант (кваліфікація); 24-го – паралельний слалом-гігант (фінал).

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*