Василь ПОПАДИНЕЦЬ: «СЬОГОДНІ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ ЗАКАРПАТЦІ МОЖУТЬ ОТРИМАТИ В РЕЖИМІ ОНЛАЙН»

В Україні вже кілька років працює система надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВПД). Однак якщо раніше таку можна було отримати лише у випадку кримінальних проваджень, то з липня минулого року — в цивільних та адміністративних справах. До того ж у рамках реформування органів юстиції, відповідно до постанови Кабміну, вже з 1 липня 2016-го в кожному з районів будуть створені бюро правової допомоги. Отож про перспективи цієї реформи та результати вже діючої — в розмові з директором Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василем Попадинцем (на фото).

Василю Юрійовичу, з яких причин до вас найчастіше звертаються закарпатці?

— Варто розуміти, що Регіональний центр надає допомогу в кримінальних провадженнях, а от у адміністративних та цивільних — місцеві. Таких на Закарпатті є три: в Ужгороді, Мукачеві та Хусті. Закарпатці можуть звернутися в будь-який із них, незалежно від місця прописки чи фактичного проживання. Так, до місцевих центрів зазвичай ідуть із питаннями щодо соціального забезпечення, у житлових, сімейних та земельних справах. Найчастіше допомога потрібна малозабезпеченим громадянам, а також інвалідам, ветеранам війни, учасникам АТО, малолітнім та іншим вразливим категоріям. Якщо ж говорити про захист осіб у кримінальних провадженнях, то за минулий рік адвокатам Регіонального центру було видано майже дві з половиною тисячі доручень.

Нині кількість звернень загалом зросла чи навпаки — зменшилася?

— До Регіонального центру з надання БВПД громадяни не звертаються безпосередньо — прийом ведуть у місцевих центрах. Втім, якщо говорити про кількість виданих адвокатам доручень у кримінальних справах, то вона значно зросла. Думаю, на це вплинуло налагодження співпраці зі судовими та правоохоронними органами. Лише з початку 2016-го наш центр видав близько 800 доручень для надання безоплатної вторинної правової допомоги. Що стосується місцевих центрів, то кількість звернень до них також збільшилася, хоч і працюють вони відносно недавно. До того ж ми щоразу створюємо мобільні консультаційні пункти в будинках пристарілих, школах-інтернатах та військовому госпіталі. А ще у нас з’явилася нова послуга — скайп-консультація, завдяки якій можна отримати допомогу в режимі онлайн.

У жителів яких районів послуга безкоштовного адвоката користується найбільшим попитом?

— Найчастіше звертаються з Ужгородського, Мукачівського та Хустського районів. Це пов’язано насамперед із тим, що саме в цих районах розташовані центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Нині, попри наші намагання, не всі закарпатці, особливо у віддалених селах, знають про роботу регіонального та місцевих центрів. Тому 1 липня в кожному з районів області на базі управління юстиції, які ліквідують, буде створене бюро правової допомоги. Тут закарпатці, які не мають доступу до інтернету, зможуть скористатися й онлайн-послугами Міністерства юстиції — фахівець допоможе отримати ту чи іншу довідку, подати заяву тощо.

До речі, не всі ж мають право на безоплатну вторинну допомогу…

— Якщо особу затримали правоохоронні органи, то право на адвоката за рахунок держави має кожен. Зазвичай у таких випадках правоохоронці повідомляють працівників центру самі. Якщо вони цього не зробили, затримана особа має право на телефонний дзвінок. Його можуть здійснити й рідні затриманого. На всій території України діє єдиний номер: 0-800-213-103. Дзвінки на нього з усіх стаціонарних та мобільних телефонів — безкоштовні.

Що ж стосується права на адвоката за рахунок держави у цивільних та адміністративних справах, то, крім вище­згаданих вразливих категорій, таке мають особи з особливими заслугами перед Україною, члени сімей загиблих у воєнних діях, іноземці та особи без громадянства.

Чи може людина бути впевненою в якості отриманої допомоги?

— Не варто піддаватися стереотипам, буцімто адвокати працюють безкоштовно. Їхні послуги оплачує держава, тому й хоче бачити в своїй структурі професіоналів. Фахівців двічі на рік відбираємо під час відкритого конкурсу, який проходить у три етапи. До прикладу, наприкінці 2015-го з 18 претендентів лишилося лише 11.

Наразі укладено контракти для надання послуг із 67 адвокатами. Однак цьогоріч їх кількість знову поповнюватиметься.

Цікаво, скільки справ завершилося на користь обвинувачуваних?

— Маємо 24 виправдувальних вироки, у 57 — застосовано пом’якшувальні покарання. До того ж завдяки роботі наших адвокатів було закрито 15 кримінальних проваджень. Є випадки, коли людина роками судилася, і тільки адвокатам центру все ж вдалося відстояти її права.

Маєте резонансні справи? Які з них найбільше запам’яталися?

— Тут радше варто говорити про актуальні. Так, наприклад, була справа, коли військовослужбовця хотіли посадити до в’язниці через те, що він начебто самовільно залишив місце несення служби. Санкція статті передбачала позбавлення волі на строк від трьох до семи років. Але наш адвокат довів, що військовий доглядав за важко хворими матір’ю та батьком, і тому не міг перебувати постійно на місці служби. Це, звісно, підтверджено відповідними документами. Крім того, підзахисний неодноразово звертався до командування військової частини та військового комісара й повідомляв про це. Завдяки нашому адвокату цю справу закрили.

Також чимало справ, де відстоюються права переселенців. Наприклад, нещодавно допомогли колишній жительці Донецька отримати відповідний статус, а також матеріальну допомогу та пільги. Жінка ще до початку сумних подій на сході України продала квартиру, виписалася з неї й купила краще житло в обласному центрі.

Однак коли тільки розпочалися терористичні дії у Донецьку, вона переїхала на Закарпаття, так і не оформивши прописку в новій квартирі. Тому відповідні органи їй відмовили в наданні адресної допомогу як внутрішньо переміщеній особі. Однак наш адвокат все ж довела в суді право її клієнта.

Щоправда, бувають і абсурдні звернення: змінити уряд, знизити тарифи на електроенергію та газопостачання.

Чи були випадки, коли з тих чи інших причин вам доводилося відмовляти в наданні безоплатної правової допомоги?

— Таке трапляється постійно. Варто зазначити, що розрізняють безоплатну первинну та вторинну правову допомогу. Під первинною маються на увазі юридичні консультації та роз’яснення, а під вторинною — надання адвоката для представництва інтересів особи в суді. Безоплатну первинну правову допомогу ми надаємо всім, хто звертається до місцевих центрів. А от право на адвоката за рахунок держави мають лише чітко визначені категорії осіб, про які ми вже згадували.

У чому вбачаєте проблеми роботи центру?

— Проблеми, як і в будь-якій системі, є. Наприклад, клієнти, котрим надають адвоката за рахунок держави, все одно змушені сплачувати судовий збір. Останній, на жаль, часто становить значну частину їхнього доходу. А тому справи, в яких було призначено адвоката, просто «стоять». Однак такі питання потребують вирішення на рівні вищих органів влади.

Окрім того, одна з найбільших категорій громадян, які звертаються за безоплатною вторинною правовою допомогою, — малозабезпечені закарпатці. Проте працівники місцевих центрів часто змушені їм відмовляти в наданні адвоката за рахунок держави через «гірські» надбавки до зарплат та пенсій. І тому, хоч фактично особа отримує мінімальний дохід, права на БВПД через таку надбавку вже не має.

Розмову вела
Яна МИЙСАРОШ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*