ВЕЛОМОДА ІЗ ФІНЛЯНДІЇ

приживається в Ужгороді

Минулого тижня відбувся черговий Night Ride — вечірній велозаїзд. Він мав екологічну тематику, а його маршрут протяжністю 17 км проліг з площі Народної  у Горяни через вулицю Краснодонців, аби потім фінішувати в центрі міста.

Як каже організаторка заїздів Віта Мунчак, подібними акціями велосипедисти мають надихнути ужгородців на те, що місто має бути комфортнішим.

Зі слів в.о. ужгородського міського голови Віктора Щадея, у липні в Ужгород приїде на кілька днів фахівець, який відповідає у Львові (а це місто є лідером в Україні з розвитку велоінфраструктури) за велорух, і, пройшовшись разом з активістами-велосипедистами нашими вулицями, порадить, як, що і де нам облаштувати. Разом з тим, посадовець просить велосипедистів надсилати і свої пропозиції. «Аби мали бачення, куди рухатися», — каже В.Щадей.

Але є й інші проблеми, на які варто звернути увагу. Так, Олексій Співак, керівник ДАІ Ужгорода, зазначає, що за останні місяці траплялися як наїзди автомобілістів, так і наїзд велосипедиста на пішохода, внаслідок чого той отримав тілесні ушкодження. Потрібно, отож, вивчати правила дорожнього руху. А ще в Ужгороді щодня викрадають 3—4 велосипеди. Тому не варто купувати вживаний двоколісний транспорт, бо є дуже велика вірогідність, що велосипед може бути з поцуплених.

Насамкінець про веломоду. Дизайнер Катерина Моргентал звертає увагу на те, що велотема стосується не лише безпеки і екології, але й міської естетики. Ідею велокомплектів вона привезла з Фінляндії. А тому нині веломода по-ужгородськи – це стильний комплект із чохла, екосумки та краватки-метелика, виготовлених в європейському стилі. Такі комплекти стануть і призами в лотереї, яка відбуватиметься у рамках наступного екологічного заїзду.

Іван СІДУН.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*