ВІД ШЛЯХІВ ДО ВИВЕЗЕННЯ ТОКСИЧНИХ ВІДХОДІВ – такі проблеми порушували крайові депутати у своїх запитах

Як і під час кожної сесії облради, в ході першого пленарного засідання 11-ї було чимало депутатських запитів із актуальних для Закарпаття проблем. І вже традиційно крайові обранці підтримали їх.

Дороги й водоочисні споруди…

Так, у колективному запиті, який подали Василь Дем’янчук, Василь Федурцьо, Іван Шкирта, Денис Ман, Василь Худинець і голова облради Михайло Рівіс, ідеться про необхідність ремонту проблемних ділянок дороги державного значення Мукачево – Рахів – Рогатин – Львів, про що просять жителі Тячівщини. Це відрізки шляху від в’їзду в смт Буштино (поворот на Виш­ково) до Тячева, а також від Грушова до Солотвина.
Юрій Паканич на прохання ужгородців звернувся стосовно вивчення проблемної ситуації в мікрорайоні «Озерний край» та перевірки ефективності функціонування очисних споруд КП «Водоканал м. Ужгород»: останнім часом у цих околицях поширюється нестерпний сморід від побутових нечистот. Як зазначає Юрій Андрійович, торік на схоже депутатське звернення від директора підприємства він отримав формальну відписку.

Василь Губаль закликав вивчити питання землекористувачів сіл Березово, Горінчово, Монастирець Хустського району, а також вжиття заходів із реконструкції водозахисних споруд і регулювання русла Ріки. Внаслідок її розливу під час осінньо-зимового паводка-2017 згадані села постраждали чи не найбільше. В іншому запиті депутат просить виділити кошти на шкільний автобус для учнів Березівської ЗОШ.

Тереблянській долині – питну воду, Рокосову – безпеку від токсичних відходів

А Іван Куцина клопотав про водопостачання населених пунктів Тереблянської долини – у відповідь на звернення їхніх громад. Влітку вода пересихає в колодязях, як і русло річки Теребля. Як варіант, люди пропонують використовувати спуск води з водосховища Теребле-Ріцької ГЕС, щоб забезпечити нею населені пукти.

Запит Мирослава Білецького стосувався невідкладного розв’язання проблеми зберігання отрутохімікатів на території ПАТ «Агрокомплекс» у с. Рокосово Хустського району. Як зазначає депутат, уже багато років люди живуть поруч із екологічною бомбою сповільненої дії. Про це добре відомо на всіх рівнях, однак належних заходів із вивезення, знезараження та захоронення цих токсичних відходів досі не вжили, насамперед через відсутність необхідного фінансування з держбюджету. Більше того, нема навіть спецпрограми з поводження з небезпечними відходами ні на загальнодержавному, ні на регіональному рівнях. Черговим каталізатором у справі став інцидент: невідомі вирізали частину металевої стінки однієї з металевих цистерн із зараженим ґрунтом – очевидно, для продажу. Наслідки цього вчинку важко спрогнозувати. Тому депутат звертається до голови ОДА з проханням оперативно вжити всі можливі заходи щодо ізоляції пошкодженої цистерни, доручити департаменту екології та природних ресурсів розробити цільову обласну програму або ж внести зміни до існуючих для забезпечення фінансування знезараження та повної утилізації цих відходів. А ще – створити спільну комісію, яка займеться цим питанням, і підготувати та подати на розгляд 12-ї сесії облради відповідне звернення до вищих ешелонів державної влади. Силовикам – посилити охорону цієї території та притягнути до відповідальності зловмисників.

Потрібен шкільний інвентар і… зміни до Податкового кодексу

Фракція КМКС подала кілька колективних запитів. У одному з них просять виділити 500 тис. грн для придбання інвентарю школі в с. Велика Добронь Ужгородського району. Вона побудована в 1977-му, й кабінети на 80% обладнані в той період. А навчається тут 700 дітей. В іншому запиті йдеться про 95 тис. грн на комп’ютерну техніку для Будинку культури с. Тисаашвань, що також на Ужгородщині.

А ще КМКС на підставі звернення Батівської селищної ради Берегівського району та інших тергромад краю лобіює внесення змін до Податкового кодексу України в частині скасування податкових пільг, наданих за рахунок місцевих податків окремим суб’єктам господарювання без відповідної компенсації з Держбюджету.
Черговий запит фракції стосувався визнання природних територій Берегівського району курортними місцевого значення. Підставою є наявність там природно-лікувальних ресурсів, необхідної інфраструктури для їх експлуатації та організації лікування людей.

Були озвучені й усні запити. Приміром, Петро Грицик звернувся з проханням забезпечити загальноосвітні заклади, розташовані в гірській місцевості Перечинщини, автобусами підвищеної прохідності. А Петро Добромільський – щодо необхідності збереження шкіл-інтернатів у процесі реформування системи інституційного догляду та виховання дітей шляхом ініціювання внесення змін до профільних законів України.

Ліквідація наслідків стихії та питання спортшкіл

Тим часом Олексій Баранюк і Василь Кошеля у спільному запиті клопотали про виділення коштів для ліквідації наслідків зсуву ґрунту в с. Кольчино на Мукачівщині, що відбувся 10 травня. У підсумку зруйновані житлові будинки, пошкоджено автотранспорт. Згідно з виснов­ками комісії, збитки становлять 1 млн 7 500 грн.

Михайло Станко звернувся щодо перспектив функціонування дитячо-юнацьких спортивних шкіл на Іршавщині. Упродовж квітня – травня через припинення фінансування з бюджету ліквідовано Іршавську районну ДЮСШ та Іршавську ДЮСШ «Колос». Представники РДА та райради заявляли, що це необхідна реорганізація, пов’язана з утворенням ОТГ. Однак на підставі численних звернень батьків діток, які займались у цих спортшколах, депутат просить розібратися в ситуації по суті й дати їй відповідну оцінку.

А от Іван Куцина ініціював внесення на розгляд Верховної Ради низки суттєвих змін до Податкового кодексу України – для підвищення ефективності державної підтримки розвитку малого підприємництва.
Депутати скерували всі запити у відповідні інстанції для об’єктивного розгляду та вирішення питань по суті, повідомили з прес-служби обласної ради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*