ВІДКРИТТЯ ГЕНКОНСУЛЬСТВА ЧЕСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ В УЖГОРОДІ

ініціює голова Закарпатської облради

З кількаденним робочим візитом на Закарпатті перебувала представницька делегація Пардубицького краю Чеської Республіки на чолі з гетьманом Мартіном Нетолицьким.

В її складі також були депутат парламенту Чехії Вацлав Сноупек, староста міста Чеська Тршебова Ярослав Зеднік, керівник крайського уряду Ярослав Фолпрехт, представники органів місцевого самоврядування низки міст і сіл партнерського регіону.  

Насамперед чеські гості зустрілися з головою облради Михайлом Рівісом та представниками постійних комісій і фракцій облради. Сторони підбили підсумки виконання підписаного торік Меморандуму про поглиблення співпраці між Закарпатською облрадою і Пардубицьким краєм та накреслили плани на перспективу.

 У вівторок у ході двосторонньої зустрічі керівництва Закарпатського та Пардубицького країв Мартін Нетолицький розповів про стан справ у очолюваному ним регіоні: «У вас – безробіття, у нас – нестача робочої сили, що теж заважає розвитку інвестиційного клімату. Зараз ми готові працевлаштувати дві тисячі закарпатців різних професій. Утім, маємо велику проблему з оформленням робочих віз. Бо, як з’ясувалося, онлайн-черги чи то «віза-поінт» не такі ефективні, як планувалося». За словами гетьмана, нині назріло питання створення в Ужгороді інформаційно-консультативного центру для шукачів роботи в Чехії.

На це Михайло Рівіс вніс слушну пропозицію: спільно ініціювати перед центральними органами влади Чехії відкриття Генерального консульства Чеської Республіки в Ужгороді, а в перспективі – створення Чеського дому, де б можна розмістити партнерські структури: консульство, різні інформаційні та культурні центри тощо. Це полегшило б співпрацю між нашими громадами, зробило б її ще більш прозорою та прискорило входження у європейське співтовариство. Таку ідею підтримав і депутат облради Олександр Ледида, адже, за його словами, «за чеськими візами в дипломатичне відомство у Львові звертається найбільше закарпатців і найменше – представники інших регіонів».

Перший заступник голови облради Йосип Борто акцентував на важливості залучення інвестицій у наш туристичний край. І першим кроком до налагодження співпраці в економічній сфері могли б стати взаємні інформаційно-туристичні поїздки туроператорів та підприємців. «Ми дуже хочемо, аби наші краяни мали змогу заробляти на своїй землі. Але оскільки це буде не зараз, то створення центру з працевлаштування закарпатців у Пардубице є актуальним», – зазначив він.

Зі свого боку Мартін Нетолицький пообіцяв стати зв’язковим між Прагою й Києвом із цього питання та домогтися його вирішення, інформує прес-служба облради.

*   *   *

Окрім цього чеська делегація разом із Михайлом Рівісом та директором благодійного фонду «ВіЗа» Володимиром Чубірком оглянула спільні інвестиційні проекти в соціальній та економічній сферах, які реалізуються в кількох районах. Серед них – реконструкції котелень шкіл у с. Пацканьово на Ужгородщині та с. Сімерки на Перечинщині з влаштуванням твердопаливного опалення. Також подивилися, як виконується проект із реконструкції водогону до ДНЗ у с. Лінці Ужгородського району. Відвідавши цей дитсадок, гості переконалися на власні очі, в якому він жалюгідному стані. Справа в тім, що заклад збудований 100 років тому й потребує нового сучасного приміщення, розрахованого як мінімум на три групи, а не як зараз – одну, де 22 діток. Кількість жителів збільшується, а малечу нікуди прилаштувати – сусідні села за 7–10 км. Садочок заледве утримується, та й то – на ентузіазмі батьків, але це не вихід. На будівництво нового корпусу потрібно майже 14 млн грн, а позаяк Лінська сільська рада повністю дотаційна – місцеві жителі сподіваються на допомогу обласної ради та чеських інвесторів, які в рамках співпраці можуть співфінансувати зведення нового дитсадка.

До речі, гетьман Пардубицького краю Мартін Нетолицький прийшов до діток не з пустими руками. Він щиро пригощав малечу і в садочку, і в школі чеськими солодощами, а діти в знак вдячності підготували гарну концертну програму з виконанням народних пісень чеською мовою.

Під час об’їзду об’єктів вивчили також можливості реалізації нових спільних проектів, зокрема щодо капітального ремонту ДНЗ с. Коритняни на Ужгородщині, утеплення стін ЗОШ І–ІІІ ст. с. Порошково Перечинського району та низки інших.

Чеська делегація відвідала й Ужгородський пожежний загін, де передала дарунки від колег із Пардубицького краю. Крім того, чехи зустрілися з представниками Товариств чеської культури Закарпаття, з головами міст і сіл, які виявили бажання співпрацювати з відповідними громадами партнерського регіону. Угоду про це 25 травня підписали керівники територіальних громад Великого Березного та с. Долні Чермна (ЧР).

На завершення Михайло Рівіс щиро подякував делегації Пардубицького краю за візит і підтримку, а Мартін Нетолицький запросив свого закарпатського колегу відвідати Пардубицький край у рамках подальшої тісної співпраці.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*