ВІДКРИТИ ВЛАСНИЙ ТУРБІЗНЕС

мають можливість воїни АТО

Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців, учасників АТО та членів їхніх сімей в Україні стала темою прес-конференції в Ужгородському прес-клубі.

Професійна перепідготовка на цивільні спеціальності, психологічна реабілітація демобілізованих військових – таку мету ставить перед собою спільний українсько-норвезький проект на Закарпатті. Відповідна програма діє в Україні вже 10 років, віднедавна скористатися її можливостями можуть і бійці АТО, які звільнилися в запас чи планують це. З лютого проект стартує і в нашому краї, який приєднається до 17-ти областей, що вже є учасниками. Про це розповіла Ольга Костянець, представник ГО «Наше рідне Закарпаття», котра з партнерами «Україна – Норвегія» в Закарпатті» – «Міжнародний фонд соціальної адаптації» (м. Київ) реалізує задум. За її словами, виконавці основної частини проекту – УжНУ й норвезький університет «Nord», які здійснюють професійну перепідготовку військових за обраними спеціальностями. Особливість нашого регіону – перспектива розвитку туристичної галузі, тому тут обрали напрям «Менеджмент туристичної та готельно-ресторанної сфери». У підсумку слухачі курсів отримають не тільки теоретичну підготовку у виші, а й перспективу відкриття власного бізнесу.

До участі запрошують війсь­ковослужбовці ЗСУ, МВС, СБУ, Держприкордонслужби України, Державної спеціальної служби транспорту, ДСНС, у тому числі ті, що підлягають звільненню цього року, та дорослі члени сімей означених категорій військових.

Вже записалося 15 осіб, набір триває до 20 лютого. Відберуть 30 найбільш умотивованих. Курси триватимуть 3 місяці, вони сертифіковані УжНУ та університетом «Nord», після закінчення учасники отримають відповідні свідоцтва. В ході навчання заплановані два практичні виїзди з демонстрацією того, що можна зробити власними руками.

Василь Братасюк – серед тих, хто зголосився на програму. Каже, що хоче спробувати себе у новій сфері, отримати певний досвід. «Я – студент УжНУ, працюю баристою, працював на інших роботах. Коли дізнався про таку можливість для родин військовослужбовців, вирішив спробувати», – каже.

Анна СЕМЕНЮК

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*