ВІДВІДУВАЧІВ МУЗЕЮ БОКШАЯ

зустрічатиме задумливий погляд колишнього директора

У Міжнародний день музеїв у закарпатському художньому музеї ім.Й.Бокшая відкрили меморіальну дошку Володимиру Дегтярьову – колишньому його директору (1987—2003).

Історичній миті передували урочистості, які відкрив своїм виступом академічний камерний хор «Кантус». Керівник колективу Еміл Сокач поділився особистими спогадами про Володимира Дегтярьова. «Ми з ним – ровесники: «Кантус» та Володя на посаді керівника музею, і саме він відкрив для нас цей зал – із чудовою акустикою, особливою мистецькою атмосферою, приємним колективом. Як бачите, започаткована тоді співпраця успішно триває й нині, ми радо приходимо сюди й повсякчас відчуваємо тут частинку його особливої енергетики».

Присутні мистецтвознавці та художники підтвердили, що завдячують Володимиру Дегтярьову низкою знакових започаткувань. Зокрема головний зберігач фондів музею Галина Рижова розповіла: «Його стараннями в 1991- му громадськості вперше представили сакральні твори Й. Бокшая, котрі вважалися втраченими, а нині займають чільне місце в нашій збірці. Власне, ім’я музею теж було присвоєно за керівництва Володимира Дегтярьова. Також він потрудився, аби вперше за довгий час твори наших корифеїв експонували за кордоном, чим неабияк посприяв популяризації закарпатської художньої школи. Разом із тим Володя вважав святим обов’язком музею протягнути оту тонку ниточку між класичним і сучасним мистецтвом, а тому охоче підтримував презентації творчості нової генерації – нині відомих художників Владислава Габди, Павла Ковача, Тараса Табаки й інших. Ця людина зробила для розвитку музейництва краю надзвичайно багато, й тішить, що відтепер працівників та численних відвідувачів нашого храму мистецтва зустрічатиме його характерний погляд – розумний, уважний і трішки сумовитий».

У свою чергу донька діяча Ліна Дегтярьова резюмувала, що образ на меморіальній дошці справді передає характер і вдачу її батька, й висловила вдячність виконавцям роботи – скульпторам Василю Роману та Яну Потрогошу, а також владі краю – за допомогу в створенні пам’ятки. Опісля меморіальну дошку освятили.

Ірина НАДВОРНА
Фото автора

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*