ВИСОЧИНА І ЗАКАРПАТТЯ

задоволені результатами спільного партнерства

У рамках співпраці Закарпаття і чеського краю Височина з 24 травня по 2 червня в Ужгороді проходить фестиваль чеської культури. З цієї нагоди до нашого краю прибула представницька делегація з Височини на чолі з гетьманом Їржі Бєгоунеком. Гості під час перебування у нас долучилися до багатьох атракцій фестивалю та побували в ряді районів області — ознайомилися з культурною та історичною спадщиною Закарпаття, оглянули ті соціальні об’єкти, де нині реалізуються спільні з краєм Височина інвестиційні проекти.

Відтак у великому залі Мукачівської міськради голова обласної ради Іван Балога та мукачівський міський голова Золтан Ленд’єл провели офіційну зустріч з делегацією краю Височина. У складі чеської делегації були гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек, міський голова Їглави Ярослав Вимазал, депутати місцевої ради – загалом понад 50 представників місцевого самоврядування.
Насамперед йшлося тут про співпрацю між нашими регіонами. Чехи, які співпрацюють із Закарпаттям шостий рік, задоволені результатами партнерства. Їржі Бєгоунек нагадав, що минулоріч саме в цій залі було підписано угоду про продовження співробітництва між регіонами. «Всі політичні сили, представлені в наших органах місцевого самоврядування, підтримують нашу дружбу із Закарпаттям. Цьому сприятиме і відкриття в Їглаві почесного консульства України, а в Ужгороді – почесного консульства Чеської Республіки. Ми налагоджуємо контакти між містами та селами, між навчальними закладами. І це надзвичайно ефективні кроки», — зазначив гетьман Височини.

Покладання квітів до пам’ятника Т.-Г.МАСАРИКУ.

Голова обласної ради Іван Балога висловив впевненість, що і в наступні роки проект успішно розвиватиметься. «Ми успішно співпрацюємо з багатьма регіонами Європи. І наша дружба з чеськими друзями — одна з найефективніших», — вважає керівник ради.

Так, лише цього року за програмою співробітництва Закарпаття та Височини буде реалізовано 15 проектів. Мінятимуть вікна в Свалявській школі ім.Т.Масарика, у Виноградівській ЗОШ №8, школі у Новоселиці, що на Виноградівщині, дитсадках в Ільниці та № 9 в Мукачеві. В амбулаторії села Липовець, дитсадку Скотарського буде проведено капітальний ремонт. В селі Велика Копаня планують завершити будівництво дитсадка, в амбулаторіях Кам’яниці та Стримби проведуть реконструкцію. В будинках культури сіл Волосянка, Жорнава та дитсадках Сільця і Родникової Гути ремонтуватимуть дахи. В Ужгородській школі №3 буде проведено капітальний ремонт приміщення для кабінету з вивчення чеської мови.

«Чеський слід» в Ужгороді — міні-скульптурки на честь міста Їглава.

У рамках робочого візиту делегація краю Височина Чеської Республіки опісля продовжила роботу в Ужгороді. Спершу було покладено квіти до пам’ятника першому президенту Чехословаччини Т.-Г.Масарику в парку, який носить його ім’я. Цю місію взяли на себе гетьман краю Височина Їржі Бєгоунек, міський голова міста Їглава Ярослав Вимазал, голова обласної ради Іван Балога, ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта, генеральний консул Словаччини в м.Ужгород Янка Бур’янова та ін.

Тут же відбулося відкриття меморіальної таблички на честь першого Президента Чехословаччини. В цій церемонії взяли також участь представники обласної та міської влади, Ужгородської спілки чеської культури та клубу Т.-Г.Масарика, творчої еліти обласного центру, депутати різних рівнів, студентство.

Після цього головні події відбувалися на Київській набережній, де на перилах перед обласним музично-драматичним театром за участі поважної делегації було, зокрема, урочисто встановлено міні-пам’ятник символу міста Їглави. А ще цього ж дня в обласній філармонії пройшла театральна вистава рок-опери «Ісус Христос — суперзірка» у виконанні артистів Їглавського театру.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*