Військова служба за контрактом — майбутнє Збройних сил України

Міністерством оборони України з наступного року планується остаточний перехід на конт­рактну армію. 2013 рік — останній, коли на строкову військову службу є призов. Тобто весняного призову — 2014-го на строкову службу вже не буде. Але дуже багато молоді хоче служити, плануючи свою подальшу кар’єру в міліції та інших силових структурах. Тому оборонне відомство йде їм назустріч: надає можливість добровільної служби як резервістів або учасників підготовки солдатів запасу. У самій армії також відбудуться зміни, зокрема, — перехід на нову техніку. Якщо сьогодні чисельність ЗСУ становить 180 тис., то до 2017 року вона має скоротитись до 122 тис.

Кабінет Міністрів України затвердив постанову, розроблену Міністерством оборони України на виконання Закону України «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік» з метою вдосконалення системи заохочення резервістів.

«Служба у військовому резерві — це вид добровільного виконання військового обов’язку громадянами України. Вона встановлюється з метою планомірної підготовки резервістів для комплектування ЗС України в особливий період… Прийняття постанови стане вагомим доповненням до соціального захисту резервістів і посилить матеріальну мотивацію до проходження служби у військовому резерві», — йдеться в повідомленні Кабміну.

Постановою пропонується збільшити розміри одноразового грошового заохочення всім категоріям резервістів у середньому на 600—1100 гривень (у зв’язку зі збільшенням грошового забезпечення порівняно з 2006 роком приблизно в 1,6 раза).

На даний час розміри одноразового грошового заохочення резервістів у середньому становлять 1500 грн. (від 1000 до 2000 грн.). Після підвищення вони складуть у середньому 2400 грн. (від 1600 до 3100 грн.).

Як передбачається в проекті Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних сил України на період до 2017 року, який отримав схвалення в Кабінеті Міністрів України, чисельність резервістів до кінця 2017-го складе 14 тисяч осіб.

Виплата одноразового грошового заохочення здійснюється один раз на рік тільки тим резервістам, які виконали програму підготовки у відповідному році (перебували на зборах).

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*