ВІЙСЬКОВИМ І ПРАЦЮЮЧИМ ПЕНСІОНЕРАМ

Головне управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області ще з 20 березня розпочало перерахунок пенсіонерам, що підпадають під дію ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб». Про це на брифінгу розповіла його очільниця Анастасія Пентек (на фото).

Військовим збільшать пенсію поетапно

Варто наголосити, що порядок перерахунку пенсій різних категорій дещо різниться. Так, військовослужбовцям та деяким іншим він здійснюватиметься з урахуванням трьох складових оновленого грошового забезпечення, визначеного на 1 березня 2018 року, – окладу за посадою, військовим званням та надбавки за вислугу років. Виплата їм здійснюється поетапно: • з 1 січня 2018 року – 50%; • з 1 січня по 31 грудня 2019 року – 75%; • з 1 січня 2020 – 100% суми підвищення пенсії, визначеного на 1.03.2018 р.

Пенсіонерам органів внутрішніх справ пенсії перераховуватимуться за прирівняною посадою, виходячи із грошового забезпечення поліцейського на січень 2016, в яке включено оклади за посадою та спеціальним званням, процентна надбавка за вислугу років, щомісячні додаткові види грошового забезпечення, премія за січень 2016-го.

Зі слів А. Пентек, перерахунок проведуть для 10 418 військових пенсіонерів. Робота проводиться в міру подання довідок. Протягом березня за додатковими відомостями видали доплату за три місяці (з 1 січня ц. р.) 2892 особам на суму 13 мільйонів 118,2 тисячі гривень. В середньому розмір пенсії збільшується на 1500 грн.

У квітні військові, котрим уже провели  перерахунок, отримають пенсію в новому розмірі. Тим, хто одержить її у старому – буде доплата за січень – квітень за додатковими відомостями.

Перерахунок проведуть автоматично

З 1 квітня ц. р. розпочали перерахунок виплат і працюючим пенсіонерам. Це стосується винятково тих, хто після виходу на пенсію продовжував працювати, набував страховий стаж, але поки що не звернувся до органів ПФ. Це стандартний індивідуальний перерахунок, який проводився кожні два роки. Але якщо раніше пенсіонер мав звернутися в орган Фонду особисто й подати відповідну заяву, то зараз і в подальшому це робитиметься автоматично.

Разом із тим законом також передбачено, що в перехідний період, протягом наступних трьох років пенсіонер, відпрацювавши 24 місяці після останнього перерахунку, має право особисто звернутися в органи Фонду, не чекаючи

1 квітня, коли перерахунок здійснюватиметься автоматично.

Загалом у нашій області зареєстровано близько 269 тисяч пенсіонерів, із них працюючих – 43,8 тисячі.

Із 1 квітня пенсія зросте у 31 тисячі пенсіонерів, середній розмір підвищення – 41,38 грн. Перерахунок проводиться в автоматичному режимі, та через різні технічні причини 2,6 тисячі пенсіонерів доведеться робити це в ручному режимі. Вони отримають перерахунок у квітні–травні за додатковими відомостями.

Багато працюючих пенсіонерів, які набували страховий стаж, не зверталися в органи Фонду. Тепер їм перераховують пенсії за весь відпрацьований період.

У другому півріччі цього року планується перерахунок ще деяких видів пенсій, зокрема з 1 липня – надбавки донорам. Це пов’язано зі зміною рівня прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. Також переглянуть максимальний розмір пенсії. Зараз він перебуває на рівні десяти прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність, і становить
13 730 гривень. А з 1 липня зросте до 14 350 гривень. Такий перерахунок торкнеться 67 закарпатців.

Маріанна ШУТКО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*