Води Щауля стримують 19 перепадів

Дев’ятнадцять перепадів стримують неспокійний норов води в гірському потоці Щауль, який бере початок під полонинами і в’ється 17 колометрів до підніжжя гір, впадаючи в Білу Тису. Навіть цьогорічне посушливе літо не вплинуло на рівень водойми, позаяк у верхів’ях час від часу йшли зливи.

Щоб швидкоплинна річка рухалися визначеним природою руслом, подбали про облаштування каскаду водоспадів. До наявних уже чотирьох додали ще 15, які суттєво зменшують натиск води під час опадів у верхів’ях, сповільнюючи її швидкість. Це дозволяє зберігати від руйнувань дорогу, береги та мости. Крім того, гідротехнічні споруди – ефективний засіб підвищення природного відтворення гідроекосистем та покращення кисневого режиму водотоків, що сприяє зростанню малька форелі. Ця рибка почувається комфортно біля штучно створених водоспадів, може ховатися в них, її не зносить стрімкий потік. Про це розповів лісничий Щаульського лісництва Рахівського ЛДГ Іван Папарига.

А реалізувати програму будівництва каскаду водоспадів допомогли ТОВ «Гантаба» та ПП Зубач, котрі виділили необхідний матеріал. До речі, для любителів піших прогулянок та місцевих мешканців, які часто навідуються в урочища Щауль та Бребоя для заготівлі ягід та грибів і мандрують понад 20 км, тут встановлені дві бесідки з облаштованими поруч джерелами питної води.

Помірно теплі місяці сприяли й лісокультурній кампанії восени, яку провели в ур. Щауль на площі 1,2 га. Посадковий матеріал вирощують в розсаднику на 0,4 га. Дбають і про чотири піднаметові розсадники в лісі, усвідомлюючи, що тамтешні саджанці краще приживаються. А щоб цикл вирощування молодих деревцят не припинявся, лісова охорона заготовила 5 кг насіння явора.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*