Водними ресурсами, лісами і землею потрібно розпоряджатися на місцевому рівні

Звернення до Верховної Ради України та Кабміну щодо передачі повноважень розпорядників земельних, лісових та водних ресурсів до сфери управління місцевих державних адміністрацій затвердили на останньому засіданні сесії облради закарпатські депутати.

«Земельні, лісові та водні ресурси – це та частина загального природного фонду, яка використовується для задоволення основних потреб населення й виробництва, – наголошується в документі. – Відтак у контексті децентралізації влади передача функцій управління та контролю за використанням об’єктів земельного, лісового та водного фондів на місцевий рівень набуває першочергового значення».

Річ у тім, що нині державну політику в цій сфері здійснюють різні держагентства, діяльність яких спрямовує й координує Кабмін через двох міністрів – аграрної політики та продовольства й екології та природних ресурсів. Тобто на центральному рівні існують три окремі ланки суб’єктів управлінської діяльності, тоді як самі об’єкти перебувають на місцевому рівні й слугують потребам на місцях. «На моє тверде переконання, передача функцій управління в галузях водного та лісового господарств, а також земельних відносин на місцях дозволить ефективно та раціонально використовувати основні національні багатства українського народу з урахуванням як державних інтересів, так й інтересів територіальної громади», – зазначив голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

Ця думка підтверджується і в зверненні, де сказано, що передача таких управлінських функцій місцевим держадміністраціям, а потім від них – органам місцевого самоврядування «стане важливим кроком на шляху до забезпечення спроможності та фінансової самодостатності територіальних громад, побудови ефективної системи територіальної організації влади в Україні, реалізації повною мірою положень Європейської хартії місцевого самоврядування».

Зважаючи на все це, Закарпатська обласна рада просить в першочерговому порядку розглянути питання про реформування системи управління земельними, лісовими та водними ресурсами й розробити механізм передачі відповідних повноважень від центральних органів виконавчої влади до місцевих державних адміністрацій.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*