Володимир КОЗЛОВСЬКИЙ: «МОЯ МЕТА – ПОТРАПИТИ НА ОЛІМПІАДУ

до Токіо»

За п’ять років наполегливих тренувань ужгородець Володимир Козловський став першим номером збірної України з велоспорту-маунтинбайку серед чоловіків. Уже в 16 був дворазовим чемпіоном України серед юніорів. Сьогодні він продовжує натхненно тренуватися й мріє потрапити на найближчу літню Олімпіаду до Токіо. Тож про улюблений спорт, успіхи та перспективи – в розмові з 19-літнім спортсменом.

Володимире, як ти почав займатися маунтинбайком?

– У дитинстві пробував себе в багатьох видах спорту – великий теніс, стрільба з лука, дзюдо, в той же час постійно їздили з друзями на велосипедах. Якось зустріли Олексія Ждановича, який запропонував нам почати тренуватися – хоч це ще й не був класичний маунтинбайк, скоріше, спортивний туризм чи спортивне орієнтування. І все ж уже з 14 років займалися під керівництвом наставника, згодом почали їздити на різні аматорські змагання. Практично відразу ж здобував одну за одною перемоги, тож вирішив перейти на інший рівень і спробувати себе в офіційних велозмаганнях. Пам’ятаю, поїхали в Словаччину, але через те, що не мав ліцензії, організатори не хотіли допускати мене до змагань. Усе ж домовилися, що виступлю поза конкурсом – і, на диво, став переможцем, хоча золоту медаль отримав словацький спортсмен, який фінішував другим, але мав відповідні дозвільні документи.

Більше двох років тому в Ужгород через війну на сході України приїхав відомий тренер Віктор Мельник, який підняв маунтинбайк у нас на новий рівень. Для вас із його приходом щось змінилося?

– Так, звісно. Почали проводити офіційні чемпіонати України, з любительського закарпатський маунтинбайк поступово стає професійним із відповідним тренувальним процесом.

На зимовому чемпіонаті України, який завершився минулого тижня в Ужгороді, ти став срібним призером. Розраховував вибороти чемпіонську медаль?

– Порівнюючи свій виступ із минулим сезоном у моїй віковій категорії так званих «андерів» (чоловіки від 18 до 23 років), – це як на початок сезону доволі хороший результат. Хоча, звісно, прагнув поборотися за золото, але мене обігнав чинний чемпіон України, досвідчений спортсмен із Вінниці Дмитро Тітаренко.

Володимир КОЗЛОВСЬКИЙ долає перешкоди

Перехід із молодіжного в дорослий спорт дався легко?

– Жодного дискомфорту не відчув, коли розпочав свої виступи серед чоловіків. Одразу ж у першому змаганні серед дорослих посів другу сходинку в чемпіонаті України.

До яких змагань готуєшся нині?

– Планували в найближчий час, 23 квітня, поїхати до Чехії на міжнародні змагання С1, далі 29 – 30 квітня – велотурнір у Румунії, 14 травня, можливо, поїдемо до Туреччини.

Завдяки чиїй допомозі береш участь у різних міжнародних змаганнях? Адже це серйозні витрати – проживання, харчування, спорядження…

– Я захищаю кольори відомого українського клубу ІСД, який фінансує витрати під час змагань. Підтримують також управління фізичного виховання та спорту Закарпатської ОДА, голова обласної федерації Віктор Ледіда.

Цікаво, яку ціль ставиш перед собою в спорті?

– Хочу поїхати на літні Олімпійські ігри 2020 року до Токіо, тому для цього доведеться брати участь у різних офіційних стартах, щоб вибороти ліцензію на Олімпіаду.

Як би оцінив закарпатський маунтинбайк порівняно з іншими регіонами?

– Всюди є сильні спортсмени, а по ландшафту місцевості наш край найбільш оптимальний для розвитку маунтинбайку. У нас є гори, рівнини, потрібне лише бажання розвивати його.

Велоспорт – доволі-таки дороге заняття…

– Так. Адже хороший велосипед вартує 2 – 3 тисячі доларів, до прикладу, мій байк, який беру на змагання, коштує 7 тисяч євро. Тож, звісно, спортсменам, які вже доросли до відповідного рівня, потрібна підтримка зі сторони держави, меценатів, клубів.

А як розвивається цей спорт у Європі?

– Ми набагато поступаємося країнам-сусідам. До прикладу, велоспорт у Швейцарії, Італії, Чехії, Франції – культовий вид. На чемпіонаті Європи в Чехії вздовж усього маршруту стояли вболівальники й палко підтримували учасників. У на
с такого поки що не побачиш.

Тож буду відвертим: розглядаю варіант із працевлаштування в закордонному клубі, а для цього потрібен результат – якнайбільше перемог на міжнародних змаганнях. На жаль, у нас поки що держава не дуже опікується цим спортом, залишаючи здібних спортсменів наодинці зі своїми проблемами.

Куди в Ужгороді можуть звернутися діти, які хочуть займатися маунтинбайком?

– Всі бажаючі можуть підходити щодня до ЗОШ №20, у нас зазвичай о 16.00 тренування. Тож залюбки приймемо всіх, хто хоче займатися цим спортом, у нашу секцію.

Розмову записав
Роман СЕНИШИН

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*