ВОСТАННЄ на закарпатті

метеорит впав майже 10 років тому

Астероїд 2012 DA14, який зблизився з Землею 15 лютого, та метеорит, який впав у Росії, жодним чином не пов’язані. За даними спеціалістів НАСА, траєкторія двох небесних тіл відрізнялася одна від одної. В НАСА також відзначили, що метеорит, який впав у Челябінській області, є найбільшим із зареєстрованих із 1908 року, коли в Сибіру впав Тунгуський метеорит.  За останньою інформацією, кількість постраждалих у результаті падіння уламків метеорита перевищила 1200 людей.

До речі, як розповів нашій газеті науковий співробітник лабораторій космічних досліджень УжНУ Віталій Єпішев, вони також намагалися побачити у п’ятницю астероїд із приладів підстанції у селі Деренівка. Але не вдалося через поганий горизонт та апаратуру, яка захоплює лише мале поле зору.

До речі, про метеорити. Останній над Закарпаттям пролетів майже 10 років тому. Сталося це над селом Тур’ї-Ремети. Пан Єпішев каже, що падіння космічного гостя будо гучним, із свистом та вибухом. Чути було аж в Ужгороді. Небесне тіло летіло із Сваляви в бік Великоберезнянського району, а далі на Словаччину. Що і куди долетіло, ніхто точно не знає дотепер. Винен у всьому перший сніг, який випав наступного дня після вибуху. Приїжджала експедиція з Києва, щось досліджувала, є навіть невеличкий фільм — і все.

Що ж до майбутніх прогнозів, то Віталій Єпішев зазначає, що найближчий астероїд на ймення Апофіс пролетить над поверхнею Землі у 2029 році. Він буде величезним у діаметрі (320 м) і летітиме за 36 тисяч км від поверхні Землі. Через значні розміри небесне тіло може завдати чималої біди. Якщо вибухне, то постраждає материк, каже науковець. Ще більша небезпека на нас чатує у 2038 році, на який прогнозують зіткнення Апофіса із Землею. Але пан Віталій запевняє, що вчені з НАСА вже нині думають над тим, як уникнути цього, і навіть планують влаштувати висадку на астероїд, аби підірвати його раніше, ніж він наблизиться до Землі.

Оксана ШТЕФАНЬО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*