Вознесіння Господнє відзначаємо 25 травня

Вознесіння Господнє вважається одним із 12 найголовніших церковних свят для християн. Його відзначають на 40-й день після Великодня. У 2017-му цей празник припадає на 25 травня.

У Євангелії говориться, що після свого воскресіння Христос перебував на землі ще 40 днів. Вважається, що саме в цей день Ісус потрапив у рай і так закінчив свій земний шлях. На згадку про цю подію й про обіцянку Христа про друге пришестя й прийнято відзначати Вознесіння Господнє.

Свято не має фіксованої дати та є перехідним. Цікаво, що воно завжди припадає на четвер. У цьому простежується прямий зв’язок із Великоднем. Річ у тім, що число 40 не ділиться на 7 без залишку, тому дата свята не може припадати на будь-який інший день, крім четверга.

Католики святкують Вознесіння в один день із православними. Відмінність полягає лише в тому, що його починають відзначати за три дні до призначеної дати.
З давніх-давен вважалося, що протягом усіх 40 днів, починаючи з Великодня і закінчуючи Вознесінням, ворота пекла та раю залишають відкритими. У цей період душам померлих праведників дозволяється перебувати на Землі, а душі грішників не відчувають пекельних мук.

Згідно з древніми писаннями, в цей день Христос вбрався в образ бродяги й подорожував, спостерігаючи, як до нього ставитимуться люди. Саме тому в день Вознесіння церква рекомендувала парафіянам приділяти особливу увагу благодійності – допомагати бідним і бездомним.

Також у цей день радять уважно спостерігати за погодою. Якщо на Вознесіння вона хороша, то такою протримається й до дня Святого Михайла (21 листопада). Дощ – поганий знак, віщував хвороби й неврожай.

На Вознесіння влаштовували гадання. Дівчата заплітали в косу кілька гілочок звичайної берези, щоб дізнатися, чи вийдуть заміж. Якщо за десять днів, до свята Трійці, гілочки не зів’яли, то в цьому році очікувалося весілля.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*