Всі – на вакцинацію. Кір наступає

В Україні спалах кору. Тільки за перші 8 місяців 2017-го в різних регіонах захворіло 1627 осіб. Найбільше випадків зареєстрували в Івано-Франківській та Одеській областях. А от на Закарпатті епідеміологічна ситуація є відносно стабільною: кількість пацієнтів із діагнозом «кір» не перевищує середні багаторічні показники.

Про це на вівторковій прес-конференції в ОДА повідомила головний позаштатний епідеміолог департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторія Тимчик. Вона ж розповіла, що з початку року в краї зареєстровано 116 випадків цієї недуги. Хворіють переважно в Рахівському, Тячівському, Хустському, Виноградівському, Міжгірському та інших районах. А ось у 2016-му не фіксували жодного. Справа в тому, що кір має певну циклічність і здатність раз на 5 – 6 років «спалахувати». Серед хворих-2017 переважають діти – їх 111. Найбільше поширена інфекція у віковій категорії від 1 до 4-х. Більшість із них, що найгірше, не щеплені проти кору (63%). Загалом в області понад 50 тисяч дітей нині залишаються невакцинованими. А це якраз єдиний спосіб протидіяти кору.

Як констатує головний позаштатний педіатр департаменту охорони здоров’я ОДА Михайло Радь, батьки не поспішають щепити чад із кількох причин. Зокрема й через те, що нерідко ЗМІ поширюють інформацію про якісь небезпечні наслідки. Хоча в нас такого нема. «Головним ворогом вакцинації є …сама вакцинація, – каже пан Радь. – Якщо маємо багато щеплених, то втрачається пильність, мало говорять про кір. Батьки не думають, що захворювання можуть принести з сусіднього двору». А в нас є така загроза – Румунія та Івано-Франківська область, де є спалах кору. До речі, медики навели цікавий факт – у Північній Америці взагалі «знищили» кір. Але його… завезли мігранти. Тому все ж краще перестраховуватися. Вакцина є в області в достатній кількості, вона хороша, бельгійська («Пріорикс»). Адже відомо, що кір страшний не так сам по собі, як ускладненнями: може призвести до пневмонії, запалення мозку – енцефаліту, вушної інфекції. А відтак загрожує інвалідністю та смертю. До всього вірус  надзвичайно заразний, швидко передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших частинок слизу. В Одеській області, до прикладу, від кору померло двоє діток. Закарпаття, на щастя, поки Бог милував.

Оксана ШТЕФАНЬО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*