ВИДАТНІ ОСОБИСТОСТІ РУМУНСЬКОЇ КУЛЬТУРИ краю

тепер у книзі

Румунська спілка «Дачія» провела симпозіум: «Видатні особистості румунської культури Закарпаття» у Солотвині на Тячівщині. Учасниками та гостями були консул Румунії Габріел Нікола, а також гості з Ужгорода, Чернівців, інтелігенція, сільські голови, директори шкіл, очільники культурних товариств.

Голова румунської спілки «Дачія» І. Ботош розповів про роль румунської нацменшини в розвитку місцевої культури, зазначивши: «Разом із представниками інших національностей нашого краю беремо участь у розвитку культури, традицій та народних звичаїв, примножуючи духовні надбання». Присутні з цікавістю оглянули фотостенд, приурочений видатним постатям регіону. Мали що сказати на зібранні й гості: з Румунії Іля Вегеш, з Буковини – Іон Попеску, колишній депутат Верховної Ради, сільський голова Білої Церкви Ю. Берінде, очільник Товариства ім. Г. Кошбука Ю. Опріш та інші.

Центральною подією заходу була презентація нової книги «Видатні особистості румунської культури Закарпаття», яка видана в Чернівцях у видавництві «Букрек» за підтримки Міністерства закордонних справ та Держдепартаменту Румунії, а також румунів, які живуть за ме­жами України, Музею історії та етнографії румунів Закарпаття. Підготували книгу голова спілки «Дачія» І. Ботош та ще семеро співавторів.

На 236 сторінках 225 біографічних нарисів про культурних діячів нашого регіону. Тут, зокрема, розповідь про Михайла Марину – Генерального консула Румунії в Угорщині під час Другої світової війни, Миколу Марину – першого директора школи з румунською мовою навчання нашого регіону, яка була відкрита у 1953 році. Поряд із ними – представники молодшої генерації, розповів Василь Йовдій, голова Товариства румунів ім. Іоана Мігалі де Апша, співавтор видання.

Іван СІДУН

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*