ВИСОКОЯКІСНУ ТЕЛЯТИНУ

незабаром матимуть закарпатці

На Закарпатті нині діє 105 сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, що займаються тваринництвом, і в одному з них побував голова облради Михайло Рівіс.

Керівник агрофірми «М’ясний двір» Михайло Роман розповів очільнику облради, що його підприємство зареєстроване в с. Тисаашвань Ужгородського району, де придбало тваринницькі приміщення, в яких наразі проводиться реконструкція. Також будуються нові хліви та ковбасний цех, де вироблятимуть м’ясну продукцію – півтонни щозміни. Наразі на території Сюртянської сільради утримують та випасають худобу в літньому таборі на заливних територіях річки Латориця. Цього року господар придбав 44 голови племінних нетелів зарубіжної селекції м’ясної породи шаролє та 22 голови нетелів абердино-ангуської породи. Вочевидь французьким безрогим коровам дуже сподобалося нове місце, і вони вже дали гарний приплід. Тепер поруч із ними пасуться 45 телят.

Михайло Петрович каже, що господарство планує спеціалізуватися на розведенні м’ясних порід великої рогатої худоби та працювати за закритим повним циклом «виробництво м’яса – переробка – реалізація». Тож незабаром краяни зможуть купувати та споживати високоякісну телятину.

Як зазначив директор департаменту агропромислового комплексу ОДА Юрій Лесьо, цьогоріч збільшується чисельність поголів’я сільськогосподарських тварин. Наразі в краї утримується близько 155 тисяч голів великої рогатої худоби, а за 5 місяців 2016-го вироблено 24 тисячі тонн м’яса та 94 тисячі тонн молока. «На сьогодні при виділенні коштів пріоритет надається розвитку інфраструктури м’ясо- та молокопереробки, а також будівництву й реконструкції забійних пунктів, боєнь, переробних цехів, – каже Юрій Лесьо. – Наголошу: Закарпаття має бути готовим до того, що за нормами Закону «Про безпечність та якість харчових продуктів» з 2025 року в Україні діятиме заборона реалізації та обігу необробленого молока й сиру домашнього виробництва, а також м’яса тварин подвірного забою. Тоді власник тварини зможе проводити забій лише на офіційних забійних пунктах та бойнях, а нині на території краю їх недостатньо, як і об’єктів молокопереробки. Тож фермери дуже сподіваються на підтримку влади, насамперед щодо виділення коштів із обласного та місцевих бюджетів для розвитку тваринництва».

Михайло Рівіс уважно вислухав пропозиції спеціалістів та фермерів і зазначив: «Закарпатські обранці прийняли «Програму розвитку та підтримки тваринництва, птахівництва і бджільництва в області на 2016 – 2020 роки». Вона спрямована на створення сприятливих умов для розвитку тваринництва, стимулювання товарного виробництва, будівництво цехів переробки молока та м’яса в області й передбачає фінансову підтримку за 11 напрямами. В крайовому бюджеті-2016 на це вже виділено 750 тисяч гривень. Аналогічні програми розроблені та діють у всіх районах області, що передбачає здешевлення вартості штучного осіменіння худоби, підтримку вівчарства, відшкодування витрат на проведення ідентифікації худоби», – цитує Михайла Рівіса прес-служба облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*