ВИТІК ЧОРНОЇ ТИСИ

став туристичним об’єктом

Джерело Чорної Тиси, яка дає початок найбільшій річці Закарпаття, перетворили на туристичний об’єкт. Нещодавно рекреаційну зону навколо струмка капітально відремонтували та відреставрували, встановили нові альтанки, оздоблені різьбою.

Краєвид тут чудовий, тож не дивно, що на рубежі ХIХ – ХХ століть місцевість охопив туристичний бум. На це вказує той факт, що неподалік був побудований мисливський будинок для гостей. На висоті 1230 метрів над рівнем моря можна побачити власне витік Чорної Тиси. В 1889-му за допомогою труби воду відвели на кілька метрів на схід – так відносно легко наблизили кам’яну стіну. Тут поставили пам’ятник, де на мармуровій дошці угорською зазначалося, що це початок Тиси.

Після Тріанонського мирного договору табличку замінили на чесько-русинську. В 1939-му вона знову стала угорською, а ще тут спорудили кам’яний стовп, на якому перебував торул.

Поруч із джерелом пролягають кілька туристичних маршрутів. Тепер, після реконструкції, сюди ведуть безпечні сходи, оновлено кам’яну чашу, встановлено рекреаційні об’єкти, інформаційні стенди. Лісівники прикрасили туроб’єкт скульптурами з місцевих дерев, повалених вітровалом. «Тисо, твоя нестримна краса й велич – це спільне багатство п’яти країн», – ідеться на пам’ятній дошці біля витоку. Тут же розміщені відповідні знаки України, Угорщини, Румунії, Словаччини і Сербії – країн, у межах яких протікає Тиса.

За словами лісівників, вода з джерела є цілющою. Про її властивості давно знають місцеві мешканці. Подорожуючі ж Карпатами можуть побачити, як із тоненького струмка народжується бурхлива гірська річка.

На місці витоку Чорної Тиси вже цього року мав відбутися І міжнародний фестиваль «Тут бере початок Тиса», однак через буревій, який пронісся високогірними районами Закарпаття, свято довелося перенести на наступний рік. Зараз же відвідати знакове місце на межі Рахівського та Тячівського району можуть туристи, які знають місцевість.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*