Як бути з профтехзакладами у Перечині та Великому Березному?

Днями відбулося засідання обласної комісії, що вивчала умови діяльності професійно-технічних закладів Великого Березного та Перечина.

Про результати її роботи поінформував заступник голови облдержадміністрації Іван Качур. Тож, що стосується Перечинського професійного ліцею, то наразі у закладі навчається 353 учні (проектна потужність — 480). Є гуртожиток на 160 місць, де наразі проживає 51 чоловік. Навчальний заклад газифіковано. Проведено капітальні ремонти даху гуртожитку та виробничих майстерень, спортзалу, закуплено спортінвентар, обладнано спортмайданчик. Ліцей має 8 навчально-виробничих майстерень, обладнаних верстатами, механізмами тощо. Проте навчальний процес здійснюється у пристосованих навчально-виробничих майстернях. У закладі навчають майбутніх слюсарів, швачок, обліковців, операторів комп’ютерного набору, електрогазозварників та столярів. Ліцензія дійсна до 2019 року. Надходження від виробничої діяльності за січень–квітень 2013 року – понад 57 тисяч гривень.

ПТУ №33, що знаходиться у смт Великий Березний, має проектну потужність 500 учнівських місць. Зараз навчається 240 учнів. Навчальний процес здійснюється у типовому навчально-виробничому комплексі, є спортивна зала. Частково проведено заміну вікон. Виконана тільки частина робіт з будівництва газової котельні, тож опалення у навчально-виробничих приміщеннях немає. Не використовуються другий та третій навчальні корпуси, актова зала, їдальня, другий поверх гуртожитку. Більшість педагогічних працівників — пенсійного віку.

Наразі це єдиний із 18 профтехзакладів області, що не пройшов атестацію (строк дії ліцензії закінчується у червні 2013 року). Надходження від виробничої діяльності за січень–квітень цього року – 4 тисячі гривень.

Учасники засідання відзначили: головне у навчальному процесі обох закладів – відвідуваність під час занять та професійність педагогічного колективу. Як розповіла директор Перечинського профтехзакладу Марія Келемен, перші уроки відвідують практично 80% учнів, останні – менше, адже є проблеми з графіком руху транспорту, який не зовсім зручний для учнів. Така ж проблема в тих, хто навчається у профтехзакладі Великого Березного. Проте там відвідуваність значно нижча – близько 35 % учнів залишаються до останнього уроку.

– Дисципліна – це перше, що повинне бути у навчальному закладі. Якщо учень не відвідує занять, а хоче тільки отримати документ про освіту, то який з нього буде спеціаліст?! Я – за збереження профтехзакладу у Великому Березному, але у його роботі потрібно навести лад, — наголосив Олександр Ледида. — У ПТУ №33 готують спеціалістів, яких немає у тому ж перечинському училищі, а кожна робітнича професія зараз дуже важлива.

За рішенням комісії два навчальні заклади діятимуть окремо. Великоберезнянський профтехзаклад повинен отримати відповідну ліцензію, а вже потім і атестуватися. Відбудуться зміни і в керівному складі закладу.  У вирішенні проблем училища доручено взяти участь і керівництву Великоберезнянської РДА. Якщо ж стан ПТУ №33 не покращиться за рік — питання стосовно об’єднання знову може стати актуальним.

Прес-центр ОДА.
 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*