ЯК ЧЕХІЯ ІНВЕСТУЄ У ПРОФТЕХОСВІТУ –

вивчали закарпатські депутати

Минулого тижня, перебуваючи з кількаденним офіційним візитом у краї Височина, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс разом із обласними, районними та міськими обранцями побували в середній промисловій школі міста Тржебіч, де ознайомилися з умовами та перспективами навчання чеської молоді.

Тут у просторих і теплих класах понад 1100 учнів оволодівають інформаційними технологіями, електротехнікою та здобувають різні спеціальності. Всі кабінети обладнані комп’ютерною технікою з локальними мережами, базовими і спеціалізованими системами, прикладними програмними засобами. Є вихід до інтернету, великий зал із сучасним мультимедійним супровідом. «Нині актуальним є реформування системи освіти у відповідності з вимогами світових стандартів на основі використання інформаційно-комунікаційних технологій, – зазначив директор школи. – Тож у нас навчають використовувати програмне забезпечення, мультимедійні технології, інтернет, що допомагає молодим людям стати обізнаними, креативно мислити, аналізувати та самовдосконалюватися».

Серед іншого закарпатських обранців цікавило, який відсоток випускників середньої промислової школи працевлаштовується, яка середня зарплата спеціаліста-початківця, чи треба платити за навчання? У відповідь почули: майже 99% учнів знаходять роботу на різних підприємствах Чехії із зарплатою 25 – 30 тисяч крон (понад 30 тисяч гривень). Навчання ж повністю за рахунок держави, ті, хто відповідально ставиться до нього, одержують стипендію до 1 тисячі крон.

– Було цікаво побачити, як середня промислова школа Чехії готує фахівців у галузі електротехніки, інформаційних технологій та обчислювальної техніки, а також до подальшого навчання у вишах, – поділився враженнями Михайло Рівіс. – В Україні ж держава переклала фінансування профтехучилищ на плечі місцевих бюджетів, яким важко впоратись із таким навантаженням. Більше того, це може призвести до їх закриття, а відтак – до дефіциту виробничих кадрів. Чехія ж, навпаки, підходить до цього питання стратегічно, інвестуючи у проф­техосвіту, підтримуючи та розвиваючи професії інноваційних технологій, створюючи робочі місця.

Насамкінець закарпатська делегація подякувала керівництву школи за набутий досвід та зробила фото на пам’ять, інформує прес-служба облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*