Як додзвонитися рідним в зону АТО

У зоні АТО мобільний зв’язок то з’являється, то зникає. Щоб відновити мобільне покриття, співробітникам техслужби мобільних операторів доводиться працювати 24 години на добу, незважаючи на смертельну небезпеку. За словами заступника технічного директора «МТС Україна» Олександра Ананьєва, зв’язок відсутній приблизно на 30% території сходу України — в зоні бойових дій.

«Ми розуміємо, наскільки важливим є зв’язок для людей. І для нас зараз немає ані розкладу роботи, ані вихідних й відпусток — ми працюємо 24 години на добу, в терміновому порядку вирішуємо всі завдання, робимо все, щоб послуги зв’язку були доступні людям», — пояснив Олександр Ананьєв.

Проблеми зі зв’яз­ком на сході країни пов’язані з багатьма чинниками. По-перше, відсутність електроживлення. На­приклад, в Луганську його немає ще від початку серпня. По-друге, пошкоджене обладнання, обриви оптоволоконних кабелів, які підключені до вузлових і базових станцій, тощо. Ситуація в зоні бойових дій практично неконтрольована. Типовий приклад: розбомбили трансформаторну підстанцію в селі, електроживлення зникло, базова станція попрацювала на акумуляторах кілька годин і вимкнулася, зв’язку нема.

Є проблеми і на звільненій території. Тут теж одна з головних причин — обриви електромережі. На усунення неполадок в цьому випадку може піти кілька днів. Інша причина: між Дніпропетровськом і Донецьком були серйозні пошкодження магістрального оптоволоконного кабелю, що перетинає під землею всю Україну — саме по ньому передаються дані й голосовий трафік.

Але все ж варіанти, як зв’язатися з людьми, котрі перебувають в зоні АТО, є. Фахівець радить людям, які знаходяться в зоні АТО, по можливості мати два телефони з картками різних операторів. Це підвищує шанси зловити мережу. Якщо ж мережі немає, потрібно спробувати піднятися на височину, щоби будівлі не заважали. Якщо зв’язок нестабільний, — можна писати смс: коли зв’язок черговий раз з’явиться, смс буде надіслано.

Війна торкнулася практично всіх українців, і тепер технічним фахівцям мобільних операторів доводиться освоювати уміння працювати в бойових умовах. У ліквідації наслідків боїв інженерам «МТС Україна» допомагає їхній досвід роботи в зонах стихійних лих. Всі розуміють — в такій ситуації один телефонний дзвінок може зберегти чиєсь життя.

Анатолій ТЕСЛЕНКО.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*