Як допомогти армії, вирішувала облрада на своїй позачерговій сесії

У четвер, 26 червня, під головуванням Івана Балоги відбулося засідання позачергової сесії Закарпатської обласної ради. На пропозицію головуючого передусім  хвилиною мовчання було вшановано пам’ять чотирьох загиблих закарпатських юнаків.

Відтак депутати затвердили програму матеріально-технічного забезпечення 4-го батальйону територіальної оборони, військових підрозділів та інших учасників антитерористичної операції, розташованих на території Закарпатської області. За відповідне рішення одноголосно проголосували 74 присутніх у залі народних обранців.

На ці потреби було вирішено виділити 6,4 мільйона гривень. Фінансуватимуть їх відповідно до заявок командирів військових підрозділів та керівників підрозділів інших учасників антитерористичної операції, затверджених військовим комісаром Закарпатської області та погоджених комісією облради з питань бюджету. Ці кошти пропонують направити на забезпечення закарпатських військових засобами індивідуального захисту, зв’язку та предметами речового майна і спорядження для підтримання боєготовності та ефективного виконання поставлених завдань.

Депутати також рекомендували районним та міським радам області затвердити аналогічні програми та передбачити кошти на їх виконання.

Разом з тим, управлінню Держказначейства було доручено проводити платежі впродовж  трьох днів з дня отримання платіжок на фінансування цієї програми, а військкомату дозволено купувати необхідні засоби без проведення тендерних процедур, щоб не затягувати час.

Окрім цих коштів, зі слів військового комісара Закарпаття Івана Васильцюна,  для потреб вояків батальйону надійшло понад 229 тис. грн. благодійної допомоги. На ці гроші також  будуть придбані каски, бронежилети та інше необхідне спорядження.

Нині опрацьовується і питання дислокації батальйону. Для цього, поінформував голова облдержадміністрації Валерій Лунченко,  планується облаштувати закинуту військову базу в Мукачівському районі.

Також народні обранці внесли відповідні зміни і доповнення до програми «Турбота» і обласного бюджету.

Найбільше дискусій серед присутніх у залі родичів закарпатських вояків, що воюють у зоні АТО, викликав проект звернення обласної ради до Президента України, секретаря РНБО і в.о. міністра оборони. Нині у зоні антитерористичної операції перебувають понад 1100 закарпатців. Після жвавого обговорення і внесення пропозицій від громадських організацій і родичів солдат депутати одностайно схвалили цей документ.

«У зв’язку із постійними зверненнями рідних закарпатських солдатів, які вже 4-й місяць служать у «гарячих точках» на сході України, мужньо виконуючи свій військовий обов’язок, не шкодуючи життя і здоров’я, органи місцевого самоврядування Закарпатської області, депутатський корпус обласної ради звертаються із вимогою провести ротацію наших військових та довести відповідні графіки цієї ротації до родин військовослужбовців.

Одночасно вимагаємо від Міністерства оборони оперативно і невідкладно вирішити найбільш гострі соціальні проблеми військовослужбовців, задіяних в антитерористичній операції», — йдеться у зверненні обласних обранців.

Петро ПОЛІХА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*