ЯК ОБЛАШТУВАТИ ПУНКтИ ПРОПУСКУ НА КОРДОНІ Й РОЗБУДУВАТИ ДОРОГИ –

ВИРІШУВАЛИ КРАЙОВІ ОБРАНЦІ

22 лютого в сесійній залі Закарпатської облради відбулося перше пленарне засідання 10-ї сесії крайового парламенту. В його роботі також взяли участь народний депутат Верховної Ради України Василь Брензович, голова ОДА й депутат обл­ради Геннадій Москаль, керівники правоохоронних та контролюючих органів, голови райрад та інші.

– На превеликий жаль, на початку січня 2018 року в зоні АТО загинули двоє наших земляків: Вадим Гринь із Берегівського району та Омелян Богати з Перечина. Висловлюємо співчуття рідним. Світла пам’ять про героїв у наших серцях! – розпочав засідання голова облради Михайло Рівіс та попросив присутніх ушанувати хвилиною мовчання загиблих у війні на сході країни, а також Героїв Небесної сотні та Героїв Революції гідності.

Далі головуючий поінформував депутатський корпус про призначення колеги-депутата Василя Худинця керівником представництва Асоціації «Єврорегіон Карпати-Україна» в Закарпатській області. «Сподіваємося, що відтепер проектів розвитку громад Закарпаття значно побільшає», – зазначив Михайло Рівіс.

Затим, відповідно до регламенту, навів дані про виконання плану роботи обласної ради на ІV квартал 2017-го, за цей період провели два пленарні засідання 9-ї сесії, на яких розглянули 85 питань.

Також голова ради поінформував про основні події у міжсесійний період, зокрема проведення низки важливих зустрічей та перемовин щодо розв’язання насущних питань життєдіяльності краю.

– Загалом у цей період тривала інтенсивна робота з розвитку міжнародного та транскордонного співробітництва, зміцнення дружніх партнерських зв’язків, розширення міжнародної торговельно-економічної співпраці, – підкреслив Михайло Михайлович. – В середині січня разом із головою ОДА Геннадієм Москалем та очільником Львівської облради Олександром Ганущиним, який очолює асоціацію «Єврорегіон Карпати – Україна», обговорили організацію конкурсу підтримки ініціатив карпатських громад та участь двох областей у грантових програмах. Нещодавно закарпатська делегація перебувала з візитом у Румунії (повіт Марамуреш, м. Бая-Маре) з метою розширення міжрегіональної співпраці та напрацювань щодо участі у Програмі транскордонного співробітництва Румунія – Україна 2014 – 2020 рр.

Затим на вимогу депутатського корпусу та президії облради заслухали інформацію в. о. заступника начальника Закарпатської митниці ДФС Миколи Ясевича про заходи щодо розвитку прикордонної інфраструктури, модернізації та реконструкції пунктів пропуску на західній ділянці державного кордону України. Посадовець зазначив, що імплантація грантових проектів, зокрема «Модернізація та реконструкція пунктів пропуску на словацько-українському кордоні» (КПП «Ужгород – Вишнє Нємецьке») та «Ефективний та безпечний кордон між Угорщиною та Україною» (КПП «Лужанка – Берегшурань»), розпочата ще 2013 року. Однак реорганізація Держмитслужби України в Міндоходів, а нині ДФС, бюрократичні процедури Євросоюзу та України щодо продовження дій проектів, проведення тривалих тендерних процедур призвела до юридичних ускладнень діючих міжнародних договорів, а відтак – до зриву термінів здачі будівельних робіт.

Геннадій Москаль, Віктор Русин, Олександр Ледида, Золтан Ленд’єл та Роман Шніцер висловилися щодо незадовільного використання європейських коштів, виділених для розбудови закарпатських пунктів пропуску, та запропонували звернутися до ДФС із проханням надати правову оцінку перебування посадової особи митниці, яка відповідальна за цю реконструкцію. «Подивіться лишень на КПП «Ужгород»… Це сором на міждержавному рівні!» – зауважив Г. Москаль. Водночас обласний обранець Петро Добромільський підкреслив, що «все вирішується «верхівкою» ДФС та Мінфіну, і від цієї людини мало що залежить».

Далі депутати затвердили звернення до обласних установ і організацій та перейшли до розгляду питань, винесених на перше пленарне засідання сесії облради. Відтак більшістю голосів прийняли низку обласних програм, внесли зміни до діючих, затвердили звіт про виконання обласної скарбниці за 2017 рік; інформацію про стан боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку на території Закарпатської області за 2017-й; затвердили Антикорупційну програму Закарпатської обласної ради на 2018 рік, а також узгодили проекти зон санітарної охорони.

Крім того, підтримали призначення директора комунального підприємст
ва Закарпатської обласної ради «Будкомплектторг», звільнення директора комунального підприємства «Будинкоуправління адмінбудівель Закарпатської обласної ради», призначення керівництва комунальної установи «Управління спільною власністю територіальних громад» Закарпатської обласної ради».

Також депутати підтримали внесені зміни до Програми матеріально-технічного забезпечення підрозділів територіальної оборони, які формуються в зоні територіальної оборони №4 (Закарпатська область) на 2016 – 2020 роки.

Насамкінець, повідомили з прес-служби Закарпатської облради, крайові парламентарі прийняли низку звернень до вищих ешелонів влади, зокрема щодо розбудови пунктів пропуску та облаштування прикордонної інфраструктури з країнами Європейського Союзу; збільшення фінансування на автомобільні дороги загального користування державного значення; розмитнення транспортних засобів спеціального призначення; врегулювання питань із забезпечення належного залізничного сполучення; прискорення фінансування з державного бюджету протипаводкових робіт у області; максимального покриття цифровим сигналом території краю.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*