ЯК ПОЇЗДКА В АВТОБУСІ

НАСТРІЙ ПІДНІМАЄ

На Свалявщині шофер декламує гуморески, на державні свята й у вихідні одягає вишиванку, пригощає пасажирів цукерками, а в спекоту навіть жінкам
подає віяла.

Якщо зазвичай пасажири на громадський транспорт нарікають, волають до ревізорів, то цей «патріотичний» рейс чекають завжди з радістю. Пасажирам приємно ним подорожувати, адже водій прекрасно вміє словом челядь забавляти. Але не під час їзди, а на кінцевих зупинках – у Сваляві чи в «Сонячному Закарпатті». Бо саме цим маршрутом і накручує кілометри рейсовий автобус «Глазовий», яким кермує 60-річний Михайло Стретович. Випала нагода й нам із ним до Поляни їхати.

Пасажири, займаючи в салоні свої місця, слухали гуморески відомого українського поета Павла Глазового у виконанні водія. І робив це він артистично, вміло та з акцентами. А перед тим, як вирушити, виконав гімн України. Невимовне почуття оволодівало кожним у цей час. Дехто припіднявся і поклав на серце праву руку. І навіть останній куплет в унісон водієві проспівав…

А потім пасажири дружно йому аплодували. Всі повезуть із собою якнайкращі враження. Одні фотографували, інші на відео знімали, а ще хтось щось собі нотував, аби потім в інтернеті розтиражувати. Такі миті не забуваються…

Треба сказати, що пан Михайло має чудовий голос. Відтак чоловік розповів, що за професією він будівельник, десятиліттями працював на крані. Робота важка та відповідальна. Між іншим, у цій галузі трудилася і його дружина, яка також уже на пенсії. Родом шанувальник поезії Павла Глазового аж із Полісся, а у наш край із Житомирщини переїхав досить давно. Відтоді сім’я мешкає в «Сонячному Закарпатті». Вже діти дорослими стали, син також їздить із батьком на цьому маршрутному автобусі.

– Обидва чоловіки високої культури, дбають, аби в салоні був порядок, тут завжди чисто й охайно, ніколи ніхто не галасує, не смітить, – розповідає мешканка Голубиного пані Вікторія. – Від спілкування зі Стретовичем настрій піднімається, словом, на роботу добираєшся на позитиві та цілий день живеш у гармонії з собою.

Коли водій назвав на прохання автора цих рядків своє прізвище, його одразу ж запитали, ким йому доводиться відомий український політик, депутат ВРУ кількох скликань Володимир Стретович. «Земляком, і більше ніким», – відповів. Невдовзі додав, що обидва є свідомими патріотами України. Пан Михайло залюбки розказав чимало цікавих та зі смішним присмаком історій, поділився міркуваннями, як пасажири ставляться до його гуморного характеру, анекдотів тощо.

Маючи кілька хвилин до відправлення, ввічливий водій пройшовся по салону, аби для увиразнення тону посилити ті чи інші віршовані місця. Усі пожвавилися, а він тішиться, що людям подобаються такі атракції. Одна жінка, яка відпочивала в «Поляні», прощаючись на залізничному вокзалі, пообіцяла надіслати томик П. Глазового. І вже за якісь там кілька днів на телефон надійшло повідомелння, аби навідався на «Нову пошту». Там його чекав оплачений пакунок із книжкою гуморесок відомого українського поета. Цю історію розповідає всім, підкреслює, якими безкорисливими є люди.

Натомість він також переконаний, що після поїздок автобусом «Свалява – «Сонячне Закарпаття» нарід стає добрішим, сердечнішим і людянішим. На День незалежності водій у вишиванці пасажирів цукерками пригощав, щиро вітав зі святом, а панянкам навіть руки цілував. Сипле жартами й на залізничному переїзді біля шлагбаума, чекаючи, аби поїзд проминув. Грає іронічними словами, коли хтось попросить зупинити на вимогу. Хоча гальмує всім, кому та де треба. Про кожну зупинку може розповісти цікаву історію, спогад або факт. У спекотні літні дні жінкам подає віяла, які возить із собою. І пояснює: вони, мовляв, від спеки потерпають більше, ніж чоловіки.

– Михайло Стретович – наш водій-улюбленець, – каже про нього мешканець одного з населених пунктів об’єднаної територіальної громади Іван Шпонтак. – Відколи його знаю, з тих пір і тішуся з дотепного та гуморного характеру, веселої вдачі колишнього кранівника. Хочу побажачи йому ще довго-довго дарувати пасажирам позитивні емоції, вивчити нові вірші, тости, привітання, анекдоти тощо. Аби всім було потішно та смішно…

Михайло ПАПІШ

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*