як ВІДЗНАЧАТИМЕМО 100-річчя

від дня народження Василя Свиди?

Під головуванням керівника облдержадміністрації Олександра Ледиди відбулась нарада стосовно відзначення в області 100-річчя від дня народження відомого закарпатського митця, скульптора Василя Свиди. У нараді взяли участь заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, представники мистецьких кіл, керівники профільних управлінь облдержадміністрації.

Відповідно до наказу міністра культури, у жовтні 2013 року заплановано провести низку заходів, присвячених річниці, зокрема науково-практичні конференції, вечори пам’яті, ювілейні виставки, тематичні лекції в школах та бібліотеках. Також у планах – видання альбому робіт митця та започаткування премії ім. Василя Свиди.

— Жителі кожного куточка краю мають знати та шанувати історичні постаті, котрі своїми роботами прославляють Закарпаття. Відтак треба засвідчити повагу до талантів нашої землі та гідно проводити заходи з їх ушанування, — наголосив Олександр Ледида.

Попередні домовленості щодо відзначення 100-річчя ювілею скульптора, розповів син митця Ярослав Свида, були узгоджені з міською владою, адже саме в Ужгороді довгий час жив та творив Василь Свида. Відтак, за логікою, організаційні моменти та фінансові видатки мали б взяти на себе міські чиновники. Але, оскільки представники міської влади досі не змогли виконати до кінця жодного з пунктів плану, в процес довелось втрутитись керівникам області. Олександр Ледида особисто доручив управлінню культури вирішити поставлені завдання у кілька етапів. Так, наразі виготовлення альбому робіт скульптора на завершальному етапі – гроші виділять через обласну програму книговидання. Обласним коштом також доведеться виготовляти і меморіальну дошку. Попередня вартість бронзової пам’ятної дошки чимала – 70 тис. грн.

Також йде мова про перейменування однієї з вулиць обласного центру на честь Василя Свиди та облаштування музею робіт митця.

Довідково: 22 жовтня 2013 року виповнюється 100 років від дня народження скульптора Василя Свиди – різьбяра, заслуженого діяча мистецтв УРСР (1957), народного художника УРСР (1973), лауреата Шевченківської премії (1983), видатного представника закарпатської художньої школи живопису, утверджувача її скульптурної традиції. 30 років викладав в Ужгородському училищі прикладного мистецтва. Довгий час очолював обласну організацію Спілки художників. Скульптури Василя Свиди можна знайти у понад 20 музеях по всьому світу.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*