ЯК ЗРОБИТИ ПЕРЕТИН КОРДОНУ КОМФОРТНІШИМ,

радилися в Ужгороді українські та словацькі експерти

У середу, 6 квітня, в конференц-холі готелю «Ужгород» Національний інститут стратегічних досліджень спільно з дослідницьким центром Словацької асоціації зовнішньої політики за підтримки уряду Словацької Республіки і Норвезького фінансового механізму в партнерстві з Державною прикордонною службою України і Прикордонною поліцією Словаччини провели семінар на тему «Міграційні тенденції на українсько-словацькому шенгенському кордоні».

Потреба в такій зустрічі нині як ніколи актуальна, адже Європа й світ переживають глобальні виклики, масштабне «переселення народів», гібридні війни та зростаючі контрабандні перевезення. Експерти двох сусідніх країн розглянули міграційну ситуацію на українсько-словацькому кордоні, методологію наукових досліджень щодо реалізації проекту, планування його підготовки та наступних заходів із реалізації. Всі напрацювання будуть узагальнені в спільному двомовному науковому виданні, що його мають намір також використати й норвезькі фахівці при облаштуванні шенгенського кордону з Росією.

Проект має поліпшити якість людських ресурсів прикордонних і митних установ України, зокрема в галузі професійної освіти і комунікації, через тренінги, стажування, підготовку посібників, проходження стажування офіцерів прикордонних і представників митних органів України в Словаччині та Норвегії, поліпшення правил менеджменту кордонами, створення кращих умов на пунктах пропуску, розробку рекомендацій щодо покращення управління шенгенським кордоном та прискорення процедури прикордонно-митного контролю громадян на спільній ділянці українсько-словацького кордону.

Як зазначила модератор семінару, директор Закарпатського філіалу НІСД Світлана Мітряєва, чимало досліджень, проведених раніше, вже знайшли своє практичне втілення, а нинішня дискусія — логічне продовження співпраці українських і словацьких науковців, яке дозволить, вивчивши напрацювання прикордонних і митних служб, управлінців, підприємців і мешканців суміжних областей двох країн, вирішити чимало наболілих проблем і покращити перетин кордону для легальних подорожуючих, підвищити освітній рівень прикордонних службовців та інформаційний обмін між ними.

Петро ПОЛІХА
P.S. На превеликий жаль, під час роботи семінару стався трагічний випадок. Після вітального слова раднику керівника НІСД Миколі Кушніру стало зле. Викликали «швидку», і його госпіталізували. Та згодом того ж дня з лікарні надійшла сумна звістка — незважаючи на всі старання медиків, Микола Кушнір помер. Вічна йому пам’ять!

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*