ЯКЩО РОДИМКИ НЕ ТУРБУЮТЬ

— не варто їх чіпати

У XV столітті родимки і родимі плями вважалися диявольськими відбитками. Жінкам загрожувало спалювання. А в XVIII столітті поширилося повір’я, ніби обличчя Венери було прикрашене родимкою. Жінкам, яких богиня любові не обдаровувала своїм знаком, доводилося ставити собі штучні “мушки”. В наш час популярність родимок не така висока, і лікарі радять навіть видаляти деякі з них.

У народі існує прикмета: чим більше родимок на шкірі, тим щасливішою буде людина, але чомусь, особливо жінки, намагаються будь-якими шляхами позбутися їх. Косметологам та дерматологам часто ставлять питання: «Чому ж вони з’являються і що воно таке?».

Родимки — це кольорові плями, які з’являються та зникають впродовж усього життя. Вони є слабкими місцями нашої шкіри і з’являються незалежно від нашого бажання — це спадковість. Родимки ніяк не заважають і не впливають на наше життя, і особливої уваги на них ніхто не звертає. Проте буває, що вони раптом запалюються, починають збільшуватися і їх стає все більше. Можуть існувати від 10 до 40 років, згодом втрачають свою виразність і стають менш помітними. У кожної людини є в середньому близько 20 родимок на шкірі. Спеціалісти вважають, що найважливіші родимки ті, які знаходяться на долонях та стопах ніг. Їх разташування можуть вказувати як на зміни в житті, так і на ті чи інші захворювання.

Погано, коли родимка, яку ми до цього майже не помічали, перетворюється на меланому (вид пухлини), бо це вже може бути небезпечно.

Ще у 2009 році на Закарпаття приїздила професор Ольга Богомолець, головний лікар Інституту дерматології та косметології, заслужений лікар України. З її слів, «останнім часом злоякісні пухлини шкіри посідають в Україні друге місце в структурі онкологічних захворювань. Одна з таких пухлин – меланома. Від неї смертність в Україні — 95 відсотків. Такий стан речей пов’язаний перш за все з відсутністю знань, люди не знають, коли потрібно звертатися до лікаря».

Чому з’являються родимки? Зазвичай до цього призводить ультрафіолетове опромінення. Саме під його впливом у шкірі виникають уламки активних молекул, здатні ушкодити генетичний апарат клітин і викликати розвиток пухлини. Зміни, що відбуваються з родимками, стають особливо помітними в підлітковому віці, коли починається статеве дозрівання. У вагітних жінок теж може з’являтися все більше родимок, тому що в цей час іде перебудова ендокринної системи в організмі. Лікування гормонами також може спровокувати появу більшої кількості родимок. Тому після засмаги на сонці або в солярії родимок з’являється більше, до того ж вони видозмінюються. Якщо у вас є які-небудь спадкові схильності, то загоряти можна тільки до полудня, під розсіяними променями сонця, а після купання слід обов’язково змивати солону морську воду і насухо витиратися. Бо на шкірі залишаються кристали морської солі. Збираючись на родимках, під впливом сонячних променів вони відіграють роль збільшувального скла, і шкіра в цих місцях отримує сильні опіки.

Найнебезпечніше ультрафіолетове опромінення для людей зі світлою шкірою; для тих, у кого по тілу є більше 30 родимок; для людей з генетичною схильністю до меланоми; для тих, які неправильно засмагали і отримували опіки до 30 років; для людей, що живуть в жаркому кліматі.

Якщо родимки не турбують — не варто їх чіпати. Але часто буває так, що деякі з них заважають, труться об одяг або, навпаки, занадто вразливі. Тоді потрібно звернутися до лікаря, який вирішить, що робити. Видаляти родимки самому не можна, оскільки це може призвести до непередбачуваних наслідків. На сьогодні існує кілька методів їх видалення. Наприклад, електрокоагуляція, що дозволяє швидко видалити родимку і зупинити ріст злоякісних клітин, якщо такі є; видалення під місцевим наркозом з накладенням косметичних швів; лазерне видалення родимок; видалення за допомогою кріотерапії.

Але без рекомендації лікаря їх краще не видаляти. І ще таке. Якщо у вас багато родимок, використовуйте для миття тільки дуже м’яку губку. В іншому випадку злоякісні клітини, якщо вони є, можуть поширитися з кров’ю по всьому організму. Тож з родимками краще бути обережними.

Анастасія НОЖКА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*