Йосип Борто: «ВІРЮ, ЩО ЗАКАРПАТТЯ РОЗВИВАТИМЕТЬСЯ

ЯК КРАЙ ІНВЕСТИЦІЙ, ТУРИЗМУ, ЕКОНОМІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТА КОМФОРТУ ДЛЯ ГРОМАДЯН»

18 жовтня в Ужгороді відбувся бізнес-форум на тему можливостей іноземних інвестицій та доступу до ринку, організований ТОВ «Угорський національний торговий дім» та угорсько-українською торгово-промисловою палатою.

З вітальною промовою до учасників форуму звернувся перший заступник голови обл­ради Йосип Борто, який наголосив: «Наш край поетично називають воротами України в Центральну і Західну Європу. Я б назвав ще й містком до сусідньої дружньої держави ЄС – Угорщини, з якою напрацьовані результативні доброзичливі стосунки. Вірю, що Закарпаття й надалі розвиватиметься як край безпечних інвестицій, туризму, економічного потенціалу, інфраструктурного розвитку та комфорту для громадян будь-якого походження, мови та культури».

Йосип Йосипович зауважив, що це зібрання відкриває перед підприємливими краянами ширші можливості доступу до ринку та залучення іноземних інвестицій, а саме ці чинники впливають на розвиток самоврядних території та добробут громад. «Два мільярди гривень було інвестовано в Закарпаття у першій половині 2017-го, а це 50% зростання проти відповідного періоду минулого року», – сказав Й. Борто, додавши, що найбільше інвестицій надійшло з Голландії, Німеччини, Польщі, Австрії, США. 92% всіх інвестицій із Євросоюзу скеровані на розвиток промисловості, машинобудування, електроніки, текстильної та деревообробної галузей. На жаль, невелика частка припадає на харчову промисловість та АПК. Найбільше експортується товарів і послуг із Закарпаття в Угорщину, імпортується – з Китаю.

Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі – 40 млн грн. Посадовець підкреслив, що підприємці Закарпаття підтримують тісні зв’язки з 120-ма країнами світу. Серед перспективних напрямів розбудови краю він вбачає розвиток туризму, сільського господарства, чистого довкілля, переробки деревини, дикорослих плодів, ягід, грибів та інших природних ресурсів.

Учасники форуму ділилися думками про нові інвестиційні можливості з розвитку регіонів, громад та самоврядних територій. Генконсул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла нагадав, що уряд Угорщини відкрив для України кредитну лінію на 50 млн євро й висловив сподівання, що вони підуть на розбудову інфраструктури, доріг та пункти перетину на кордоні, що важливо для ведення успішного бізнесу.

Урядовий уповноважений Угорщини з питань координації урядових дій щодо розвитку співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпаттям Іштван Грежа провів презентацію можливостей розвитку самоврядних територій у рамках Карпатського басейну.

Участь у заході взяли і президент Міжнародної асоціації екологів університетів Анатолій Толстоухов, президент ЗАТ «Управління Фонду ім. Сечені в Україні та Угорщині» Імре Чугай, директор ТОВ «Центрально-європейська мережа розвитку торгівлі УНТД» Петер Шкапінець та інші поважні гості.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*