ЮРІЙ ЛУЦЕНКО НА ЗАКАРПАТТІ

«розбирався» з тячівським прокурором і гральними автоматами

Два дні Генеральний прокурор України Юрій Луценко перебував із робочою поїздкою на Закарпатті. 11 жовтня вручив до Дня юриста президентські нагороди працівникам прокуратури, а також дав брифінг. Почав із відвідин із головою ОДА Геннадієм Москалем Тячівщини й резонансного затримання. Мова про візит у місцеву прокуратуру у зв’язку зі скаргами про зловживання службовим становищем її керівником. Одночасно були проведені обшуки, в результаті яких у місті виявили 8 залів, де незаконно функціонували 90 гральних автоматів.

Тячівський прокурор у полі зору Генерального

Керівнику Тячівської місцевої прокуратури поставили низку запитань щодо численних скарг жителів району на діяльність нелегальних гральних закладів, бездіяльність прокуратури, а також «кришування» незаконного бізнесу правоохоронними органами тощо. Працівники Генеральної інспекції Генпрокуратури супроводили його до Ужгорода для проведення слідчих дій. «Якщо місцевий прокурор не бачить нелегальної вирубки та гральних автоматів, значить, він не працює… Якщо кримінальних проваджень нема, то за що ви отримуєте заробітну плату?» – зауважив Юрій Луценко, звертаючись до працівників прокуратури.
Відтак ГПУ здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) КК України.

Перевіряється факт причетності керівника Тячівської прокуратури до зловживання службовим становищем задля особистого збагачення, систематичного одержання неправомірної вигоди за покривання протиправної діяльності у сфері грального бізнесу. Проведено обшуки за місцем проживання та в його службовому кабінеті. Тривають допити працівників гральних закладів. «Думаю, цим займеться Антикорупційне бюро. Володимир Олегович (прокурор Закарпаття Гаврилюк. – Авт.) отримав учора негативні емоції. Дав йому доручення також провести службове розстеження щодо бездіяльності поліції району», – сказав прокурор країни.

Про затримання корупціонерів

Під час минулорічного приїзду в область Ю. Луценко дав завдання почати «велику риболовлю» щодо затримання корупціонерів. «Вважаю, що прокуратура явно активізувалася. Справа про заступника мера Ужгорода перебуває в суді. Наскільки я бачу, обвинувачені не дуже туди поспішають, по черзі хворіють, по черзі зникають адвокати. Тому прошу вашої та громадської активності. Я згідно з законом не повинен коментувати дії суду. Але тут суддя би мав бути головним. Стосовно справи по суддях (мова, зокрема, про нещодавнє затримання на хабарі судді Мукачівського міськрайонного суду) – тут працюємо разом із Антикорупційним бюро. Упродовж місяця, сподіваюся, будуть вручені обвинувальні акти», – зауважив Генпрокурор.

Знову «Корона»

Ідеться про руйнування пам’ятки архітектури «Корона». Тема мусується не один рік. Журналісти резюмували, що останнім часом в Ужгороді знищили ще кілька історичних будівель, які мають цінність. «Обіцянку дотримав. По двох відомих мені випадках відновлені кримінальні провадження, замовлена експертиза. На жаль, реальністю є те, що державна експертиза Міністерства юстиції має величезну чергу. Нам обіцяють розпочати її в першому кварталі 2018-го. Не можу впливати на швидкість та її якість. Новий закон ускладнив діяльність правоохоронних органів. За ним призначати експертизу може тільки суд. Треба більше суддів і експертів, тоді б усі справи йшли швидше» – резюмує Луценко.

Вирубка лісу зменшилася

Торік Юрій Луценко інспектував ліси області в кількох районах. Був приголом­шений вирубками і пригрозив прокурорам: або «будуть щось із цим робити, або хай вчаться літати». Питали про результати. «Справи по лісу на нашому контролі, винні будуть відповідати. За даними Держкомітету лісового господарства я бачу різке зменшення незаконних вирубок. Є окремі зловживання на місцях. Проте через кордон лісоматеріали майже не йдуть. Переробка лісу пожвавилася. Спільна діяльність органів влади та правоохоронців дала позитивні результати, – вважає Генпрокурор. – Можливо, для вас це не новина, але цього тижня затриманий керівник лісового господарства Буковини. Був у «розробці» прокуратури, спрацювало. Коли спрацює на Закарпатті?! Інколи навіть попередження діє. Я спеціально засилав сюди розвідку на нелегальні лісопилки. Все ж легальні більше виробляють».

Гральний бізнес

Активісти
запросили пройтися Ужгородом і подивитися, як функціонують нелегальні гральні апарати. Відповів, що не має часу гуляти. «При всій повазі добажання людей заробляти, прошу робити це легально і сплачувати податки. Хочете займатися гральним бізнесом – отримайте ліцензію, – каже гість. – Інакше – чекайте правоохоронців. Учора в Києві ліквідована мережа нелегального бізнесу. Не буду закривати очі на такі факти, але й не піддамся на жоден тиск. Ще раз повторюю: або ліцензія і податки, або кримінальна справа».

Про призначення Олега Ціцака

Нещодавно Генпрокурор України призначив Олега Ціцака керівником Військової прокуратури сил АТО. О. Ціцак обіймав посаду військового прокурора Ужгородського гарнізону Західного регіону. Однак активісти закидують «моральність призначення» – йому приписують керування в нетверезому стані, перешкоджання роботі журналістів. На що Юрій Луценко сказав: «Приймаю рішення за поданням військового прокурора. Останній вважає, що пан Ціцак буде ефективним на цій посаді. Він показав це в Ужгороді, довів до обвинувального акту ряд резонансних кримінальних справ, зокрема й щодо корумпованих працівників митниці. А от чи буде справлятися в зоні АТО – поглянемо через три місяці. Доказом стане, якщо до кінця року побачу підозри керівникам обласних адміністрацій, які на будівництві 2-ї оборонної лінії вкрали мільйони гривень. Ми з ним відвідали одну з них, і я побачив, на що це схоже: бліндажі з тоненькими гілками та 5 см ґрунту, розкрадені бетонні укріплення, броньовані двері та вікна. Ціцак отримав чітку задачу – з’ясувати, хто винен».

Резюме

«Наради, телефонні розмови по Закарпаттю відбуваються щотижня з однієї причини. Ми маємо пам’ятати уроки Криму, де неувага центру призвела до відриву території. Такі виклики в Україні існують і нині. Затримано кілька людей, що постійно провокували суспільство на міжетнічні й міждержавні конфлікти (підрив польського консульства чи осквернення хасидської синагоги). Вони їхали на Закарпаття підривати угорський пам’ятний знак. Обидва, за даними слідства, співпрацюють із закордонною організацією з Москви, тому активізації спроб розхитати поліетнічну область допустити не можна».

Оксана ШТЕФАНЬО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*