ЗА ЛАШТУНКИ ДО «ДРЕСИРОВАНИХ АРТИСТІВ»

Цирковий «потяг» має 17 вантажівок

Напередодні прем’єри в Ужгороді керівництво угорського цирку показало журналістам умови утримання екзотичних тварин та процес підготовки до шоу-програми. Словом, ділимося залаштунковими враженнями.

«На Закарпаття Великий європейський цирк із Будапешта приїздить не вперше. На сьогодні Ужгород – шосте місто, де побував колектив. Востаннє він приїжджав у 2015 році з проектом «Кіліманджаро», відтоді збільшилася кількість тварин та інвентарю, тож це вплинуло на зміну локації цирку в Ужгороді (з Боздоського парку до території біля ринку «Краснодонців»). Загалом для розміщення шатра та всіх транспортних засобів потрібно близько двох гектарів території. Цирковий «потяг» складається з 17 вантажівок та 38 кемпінг-парків для тварин. Робочий колектив налічує 57 технічних працівників, 25 артистів і, звісно, 32 екзотичні тварини. А це – поні, зебри, верблюди, лама, леви, бегемот та слониха», – розповідає імпортер та офіційний представник цирку на території країн СНД Вікторія Гриценко.

У цьому сезоні угорські артисти залучили колег із Італії та Англії. Також до них приєдналися українські акробати та гімнасти й балет Львівського державного цирку. Організатори зазначають, що програма спрямована на те, аби зацікавити різний віковий контингент. Традиційно дітям найцікавіше спостерігати за номерами з тваринами, підліткам та молоді подобаються акробатичні шоу, дорослим – балет або силові гімнастичні трюки.

Власник цирку та дресирувальник Ріхард Токач розповідає, що специфіка номерів із тваринами полягає в тому, що вони не контактують у природі. Тому доводиться докладати чималих зусиль, щоб поєднати їх у одній програмі. «Безумовно, гордістю нашого цирку є слониха Майя. Вона потрапила до нас із циркової династії. Майї вдається виконувати унікальні трюки, притаманні поведінці слонів у природі, однак адаптовані до циркового шоу.

Цікаво, що за одну добу ця «велика артистка» з’їдає близько 150 кг сіна, 50 кг яблук та моркви й випиває 400 літрів води, до всього, додаткові смаколики перепадають і від гостей цирку. Не менш вражає й кількість води, яка витрачається на одного бегемота протягом 2 діб – це 10 000 літрів.

Для того, щоб цирк щорічно міг вільно гастролювати різними країнами, йому потрібно пройти процедуру сертифікації. «Усі перевірки стану здоров’я тварин проводяться при перетині кордону ветеринарами, саме вони інспектують умови перевезення та наявність документації на кожну тварину. Приміром, у слона в контейнері повинні бути окремо резервуари з теплою та холодно водою, достатня кількість корму та спеціальні борти, які запобігають травмуванню тварини під час транспортування. Якщо усе гаразд, то транспорт отримує ліцензування, а власник – право на подальше перевезення. На сьогодні всі потрібні документи цирк має. Що стосується дресирувальників, то кожні 5 років вони проходять ліцензування, яке підтверджує володіння навичками поводження та технікою безпеки, а також фінансову спроможність утримувати тварин», – зазначає Вікторія Гриценко.

За час свого існування угорський цирк набув чималий досвід та успіх у різних країнах Європи та за її межами. Гастролює він понад сто років та належить відомій цирковій династії Токачів, яка налічує вже п’ять поколінь. Наразі шатер вміщує 1700 посадкових місць, у ньому розташована 13-метрова арена, а купол сягає 13 метрів.

Данііл САМСОНОВ,
студент відділення журналістики УжНУ
Фото автора

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*