П’ятниця
24 листопада 2017 р.
Електронна версія газети
Нехай у ваш дім приходять тільки добрі новини

ЗА ОСТАННІ три РОКИ

в області не було спалахів небезпечних захворювань

У 2011—2012 роках було проведено реорганізацію Держсанепідслужби України, у тому числі і в нашій області, де внаслідок цього було утворено Головне управління Держсанепідслужби у Закарпатській області та Державну установу «Закарпатський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України».

— Значна кількість коштів нині йде на уже лікування захворювань. Виправити цю ситуацію можна, перемістивши акцент саме на профілактику, що ми й намагаємося зараз робити, — каже Володимир Маркович, начальник головного управління Держсанепідслужби у Закарпатській області. — Він же зазначає, що останні 3 роки в області не спостерігалося спалахів небезпечних захворювань. Цього вдалося досягти, зокрема, завдяки реалізації плану заходів щодо забезпечення санітарно-епідемічного благополуччя, який розробляється щорічно.

На нещодавньому брифінгу посадовця журналісти поцікавилися, чи погодила санепідслужба місця для купання на відкритих водоймах у літній період.

Володимир МАРКОВИЧ.

— Наразі, — прозвучала відповідь, — санепідеміологами погоджено тільки кілька таких місць. Це, зокрема, озеро у селі Дідово, ужгородський кар’єр, косівські термальні родовища. Зараз перебуває на погодженні місце на річці Уж. Основна вимога – це облаштування місць для відпочинку. Поки що таких обмаль.

Улітку зростають вимоги і до якості харчів у закладах громадського харчування. Так от, зі слів В.Марковича, у І кварталі 2013 року вже було проведено 365 досліджень харчової продукції за санітарно-хімічними показниками (з них не відповідало нормативам  9 (2,4%) та 481 дослідження харчових продуктів за мікробіологічними показниками (не відповідало нормативам 6 (1,2%). Разом з тим, з квітня територіальні відділення ДУ «Закарпатській обласний лабораторний центр Державної санепідслужби України» та його лабораторія в  Ужгороді досліджували на визначення показників безпеки зразки капусти, помідорів, огірків, редиски, картоплі, петрушки, кабачків, кропу, буряку, полуниці, черешні. На вміст нітратів було досліджено 124 зразки, всі відповідали гігієнічним показникам, тобто в жодному випадку вміст нітратів не перевищував максимально допустимий рівень.

— Ми зосереджуємо увагу не тільки на якості продуктів, а й перевіряємо персонал. Щороку близько 16 тисяч працівників сфери обслуговування проходять спеціальні навчання. Адже людський фактор у сфері громадського харчування має теж велику вагу, — зауважив Володимир Маркович.

Ще одна літня тема — отруєння грибами. З початку року поки що не зафіксовано жодного випадку. А минулоріч було 2, коли закарпатці постраждали від вживання неїстівних грибів. Проте до летальних наслідків це не призвело. За словами Володимира Марковича, наші краяни добре обізнані з тим, які гриби можна вживати, а які ні. Тож випадки отруєння фіксують більше у південних чи східних регіонах країни.

Свіжий номер газети

новини

Calendar

Пн
Втр
Срд
Чтв
Птн
Сбт
Ндл
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
June 2015
 

...