Забур’янена територія і сміттєзвалища – так виглядає нині радгосп-завод «Мукачівський»

Обласна державна адміністрація продовжує оприлюднювати інформацію про реальний стан колишніх винрадгоспів Закарпаття, які раніше були потужними підприємствами, а зараз – вкрай занедбані.

– Відродити їх через прихід інвестицій неможливо, оскільки на законодавчому рівні приватизація таких підприємств заблокована, – нагадує голова ОДА Геннадій Москаль. – Спроби змінити ситуацію через внесення відповідних законопроектів на розгляд Верховної Ради України результатів поки що не дали.

Отже, які реалії агроторгового підприємства радгосп-завод «Мукачівський»? Він є державною власністю, входить до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України. Основний вид економічної діяльності – вирощування фруктів, ягід, горіхів, культур для виробництва напоїв та прянощів.

У ході перевірки з’ясу­валося, що підприємство не працює, з 2015-го щодо його майна відкриті численні виконавчі провадження. Робоча група обстежила стан майна, яке розташоване у двох населених пунктах. У Мукачеві на вул. Духновича завод має цехи: купажний розливу вина, горілки, шипучих вин, а також спиртове відділення, спиртосховище й підвал, бондарну майстерню, водонапірну башню, газопровід, побутове приміщення, склад готової продукції, трансформаторну, будівлю магазину. У цьому ж місті на вул. Свалявській – контору, виробничий корпус, прохідну, спиртосховище, цех прийому й переробки, заводоуправління, котельню, мехмайстерню й цех пляшкомиючої тари. Комісія встановила: територія заводу забур’янена багаторічною рослинністю, що не дає доступу для огляду виробничих цехів та складів. Окремі ділянки підприємства перетворені на сміттєзвалища. Технологічне обладнання з виробництва вина та горілки відсутнє. На час проведення перевірки територія заводу не охоронялася.

На трьох тваринницьких об’єктах АТП радгосп-завод «Мукачівський», які знаходяться в с. Верхній Коропець, господарська діяльність ведеться. За інформацією охорони, вони є приватною власністю та викуплені в АТП. Встановити, які саме об’єкти вибули з власності держпідприємства, за даними Єдиного реєстру об’єктів державної власності неможливо.

Перевірка з’ясувала, що з 1997-го по теперішній час директори АТП р/з «Мукачівський» надавали згоду на вилучення земельних ділянок, а Верхньокоропецька, Лавківська, Станівська сільради та Мукачівська райдержадміністрація приймали рішення про вилучення землі площею 428,85 га. Члени робочої групи відзначили: ділянки підприємства площею 370 га, які знаходяться на території Верхньокоропецької сільради, обробляються – судячи з візуального огляду, систематично протягом кількох років. У телефонній розмові колишній керівник Балога І.В. повідомив, що договори та інформація стосовно обробітку цих земель знаходяться в бухгалтера, яка працює на іншому підприємстві. Але та відмовилася надати відповідні документи.

Перевірка також установила, що за АТП радгосп-завод «Мукачівський» обліковуються водоймища площею 18,1 га. При їх огляді на території Верхньокоропецької сільради виявлені факти використання сторонніми особами. При обстеженні земель підприємства фотозйомкою зафіксоване засадження овочевими культурами окремих ділянок мешканцями сіл.

Крім цього, за інформацією Мукачівської ОДПІ Головного управління ДФС у Закарпатській області, за АТП р/з «Мукачівський» рахується заборгованість по несплачених податках та обов’язкових платежах у розмірі 7 045 825,21 грн.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*