Закарпатці у Румунії домовилися про будівництво моста, який з’єднає Білу Церкву та Сігет

Делегація нашої області на чолі з головою облради Володимиром Чубірком у четвер побувала в румунському місті Сігет-Мармацієй. Тут йшлося про реалізацію проекту з будівництва моста, який з’єднуватиме село Білу Церкву Рахівського району та місто Сігет повіту Марамуреш. 

З української сторони участь в зустрічі взяли й заступник голови ОДА Михайло Рівіс, керівник Тячівської РДА Василь Йовдій, начальник управління євроінтеграції Андрій Варцаба та сільський голова Білої Церкви Юрій Берінде.
 
А їхніми партнерами на цих перемовинах стали префект Марамуреського повіту Антон Рохіан, Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдаван, керівництво міста.
 
Протокол про необхідність будівництва автодорожнього мостового переходу «Біла Церква—Сігет” підписали ще у 1997-му, оскільки це значно зменшило б навантаження на основний діючий пункт пропуску «Дякове–Холмеу” і дало б можливість об’єднати туристичні маршрути Карпатського регіону Польщі, Словаччини, України та Румунії. Український уряд уже звернувся до румунських колег щодо можливості відкриття пункту пропуску «Яблунівка—Ремета» та «Біла Церква—Сігет-Мармацієй».
 
Зі слів Антона Рохіана, з минулого року сусіди перейшли до більш реальних кроків з будівництва цього моста. В Румунії вже оголошено тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації, до квітня наступного року її планують виготовити. Сам проект можливо реалізувати за рік. Планується, що міст, розрахований на чотири ряди, буде арковим.
 
«Він дасть великі можливості громадам, які живуть по обидва береги Тиси», — вважає префект Марамурешу і наголошує передусім на економічній складовій проекту. «Нині ми імпортуємо із Закарпаття продукції на 3 мільйони євро в рік. Це дуже мало. Румунія готова й більше закуповувати товарів, але є проблема з логістикою», — каже Антон Рохіан. 
 
Ще одна ідея, яку озвучив префект, – можливість відновлення залізничного сполучення на Рахівщині та Тячівщині з Марамурешем. «З 2007 року припинено залізничне сполучення через контрабанду цигарок. Але цю проблему можна вирішити. Нещодавно ми звернулися до уряду з пропозицією відновити курсування потяга. Більше того, пропонуємо продовжити маршрут поїзда Київ—Рахів до Сігета», — поділився планами префект.
 
Володимир Чубірко погоджується, що ми маємо перейти у формат економічної співпраці. «Бачу з румунського боку надійного європейського партнера, співпраця з яким дасть поштовх до розвитку прикордонних регіонів», — зазначив Володимир Чубірко. 
 
Керівник Закарпатської облради запропонував розробити чіткий план-графік виконання проекту, який буде спільно розроблятися і контролюватися. Разом з тим, була озвучена пропозиція долучити до реалізації проекту і грантові кошти ЄС в рамках транскордонного співробітництва.
 
Серед інших ініціатив голови облради – відкриття на Закарпатті почесного консульства Румунії. «Так, нещодавно вдалося відкрити почесне консульство Чеської Республіки в Ужгороді. Такі установи дають змогу суттєво активізувати наші зв’язки. Через запровадження малого прикордонного руху з Румунією відкриття установи актуальне», — вважає Володимир Чубірко.
 
Насамкінець голова Закарпатської облради запросив префекта з представниками міст Марамуреша відвідати Закарпаття. 

 

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*