ЗАКАРПАТСЬКІ ЛІСІВНИКИ ПІДСУМУВАЛИ РОБОТУ

за перше півріччя

В Закарпатському обласному управлінні лісового та мисливського господарства під головуванням його очільника Валерія Мурги провели розширену колегію, де розглянули підсумки господарсько-фінансової діяльності держлісгоспів краю за 6 місяців 2017-го.

Валерій Мурга з цього приводу повідомив: «Лісівники Закарпаття завершили І півріччя на високому професійному рівні. Ми маємо пишатися зробленим. Так, цьогоріч запроваджено низку ініціатив, які суттєво покращили показники галузі. Йдеться про динаміку зменшення обсягів рубок і лісових пожеж завдяки чіткому виконанню службових обов’язків працівниками лісової охорони, які стоять на варті лісу цілодобово. Водночас ми розбудовуємо туристичні об’єкти в державних лісових масивах – зведено 191 місце для відпочинку та 38 – рекреації, які мають попит у гостей та краян».

За 6 місяців – понад 135 мільйонів податків та ще 30 млн ЄСВ.

Про стан розрахункової дисципліни доповіла начальник відділу бухобліку, економіки, фінансів та звітності Тетяна Гетманенко: «Економічні показники говорять самі за себе: за І півріччя підприємства управління сплатили до бюджетів усіх рівнів 135,3 мільйона гривень податків, зборів та обов’язкових платежів, що на 10,8 млн грн більше, ніж за відповідний період 2016-го. До держбюджету спрямували майже 100 мільйонів гривень, до місцевого – 35 млн. Крім податків, за звітний період сплатили ще й 29,6 мільйона гривень єдиного соціального внеску, що на 6,3 млн більше, ніж торік».

Ударне лісовідновлення

Про результати лісовідновлення та догляд за культурами доповів начальник відділу лісового та мисливського господарства Ігор Орос: «У теперішніх ринкових умовах, як і в попередні часи, основним нашим завданням є поліпшення водорегулюючих, ґрунтозахисних, рекреаційних та інших корисних властивостей лісів, створення високопродуктивних зелених масивів із цінних господарських деревних і чагарникових порід для підвищення лісистості держави, зменшення загрози деградації земель, збереження біологічного різноманіття, зростання частки продукції лісового господарства у внутрішньому валовому продукті, забезпечення соціальної захищеності працівників галузі. Упродовж 2017-го держлісгоспи краю в рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» висадили понад 10 мільйонів саджанців. Для забезпечення необхідної їх кількості в області функціонують 45 постійних розсадників загальною площею 42 га, а також низка тимчасових.

Висаджені навесні саджанці добре ростуть завдяки сприятливим погодним умовам. За даними інвентаризації, їх приживлюваність у 2017-му буде вищою, ніж у попередні роки. Однак у гірських районах через заморозки та несприятливі погодні умови доведеться повторно посадити ялини та ялиці. Зате в низинних збережуться й успішно продовжать зростання 87 – 90% первинних посадок. Найбільший обсяг робіт по лісовідновленню виконали в держпдприємствах «Брустурянське ЛМГ», «Рахівське ЛДГ», «Міжгірське ЛГ», «Ясінянське ЛМГ». На землях, що вийшли з сільськогосподарського користування, найбільше нових зелених масивів створили лісівники ДП «Верхньогірське ЛГ» (89 гектарів) та ДП «Тячівське ЛГ» (52 га)».

«Зелені легені» – під посиленим контролем

Про стан охорони лісу від пожеж доповів перший заступник – головний лісничий управління Ігор Коцур

Відповідно до виробничо-фінансових планів підприємств Закарпатського ОУЛМГ на поточний рік, за рахунок коштів, отриманих від господарської діяльності, протягом І півріччя облаштовано 71,4 км мінералізованих смуг, проведено догляд за мінсмугами та протипожежними розривами в обсязі майже 134 км, на площі 3,2 га обрізали гілля до 2-х метрів від землі (в ДП «Ужгородське ЛГ»), також робили благоустрій зелених зон, облаштовували місця для відпочинку.

Працівники державної лісової охорони на час надзвичайної пожежної небезпеки цілодобово патрулюють у лісових масивах, 137 позапланових доріг у лісфонд перекриті шлагбаумами та встановлено 235 аншлагів і інформаційно-агітаційних панно на протипожежну тематику. Окрім того, працівники держліс­охорони регулярно проводять роз’яснювальну роботу серед населення й туристів. 501 рейд провели лісівники з метою виявлення порушників правил пожежної безпеки в зелених масивах та притягнули до адмінвідповідальності 65 таких, сума накладених штрафів становить понад 6,5 тис. грн. Проте, попри проведені заходи, з початку пожежонебезпечного періоду в лісах вини
кли 4 лісові пожежі на площі 2,75 га, – поінформував Ігор Коцур.

Підсумовуючи засідання колегії, Валерій Мурга подякував колективам за успішну працю й окреслив головні завдання, які потрібно вирішити в другому півріччі.

Зокрема акцентував увагу директорів на посиленні боротьби з браконьєрами та охороні лісу від пожеж, забезпеченні закладів соціальної сфери дровами до осінньо-зимового періоду.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*