Закарпатські нардепи пропонують зменшити ліцензійну плату

для малих винарень

Народні депутати України Іван Бушко та Іштван Гайдош 19 червня зареєстрували у Верховній Раді законопроект 4123а «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання виходу з тіні малих та середніх підприємств виноробництва, що сприятиме росту конкурентоспроможності галузі та виведе її з кризи, що виникла у зв’язку з особливою економічною зоною в АРК».

Окремі регіони України мають колосальний потенціал для вирощування винограду для подальшого виготовлення вина. Для цього у нашій країні придатні 250—300 тисяч га земель. 30 %  з них знаходились у Криму. І якщо виноградників на материковій Україні  залишилася більша частина, то виробничі потужності українського виноробства на 60 % були зосереджені саме на півострові. Це означає, що для того, аби обробити зібраний врожай, необхідні будуть значні інвестиції для створення на материковій частині України нових промислових потужностей виноробства.

— Головною причиною, яка сьогодні не дає можливості малим та середнім виноробним підприємствам легально вести таке виробництво, є штучний бар’єр у формі надзвичайно високої, обтяжливої та економічно необґрунтованої плати за ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями (а вино входить до категорії алкогольних напоїв) у розмірі 500 тисяч гривень, — йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Виходячи з цього та враховуючи окупацію АРК, на території якої знаходиться близько 60% промислових потужностей виноробництва, задля стимулювання виходу з тіні малих та середніх підприємств виноробництва, що сприятиме росту конкурентоспроможності даної галузі, народні депутати І.Бушко та І.Гайдош пропонують запровадити такі умови ліцензування виноробства, що дадуть можливість легалізувати діяльність малих винарень і отримати додаткові надходження до бюджету.

Разом зі змінами до чинного закону вони пропонують і нові розцінки на ліцензування.

— Нашим проектом ми пропонуємо зменшити плату за ліцензії для дрібних підприємств, — коментує законопроект Іван Бушко. – На сьогодні дрібні підприємства змушені за ліцензію на право оптової торгівлі вином платити 500 тисяч гривень на рік. Це призводить до здорожчання продукту і, відповідно, неконкурентоспроможності. Наш законопроект передбачає зменшення плати по окремих статтях.

Зокрема, депутати  пропонують встановити річну плату за ліцензії на право оптової торгівлі для особистих виноградних господарств – 5 000 грн.; для малих підприємств виноробства – 20 000 грн.; для середніх підприємств виноробства – 250 000 грн.; для інших підприємств – 500 000 грн.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*