Закарпатські письменники в журналі «Дукля»

Упродовж багатьох років письменники Закарпаття й члени Спілки українських письменників Словаччини активно працюють над реалізацією двосторонньої угоди про творчу співпрацю. Одним із напрямів цієї роботи є висвітлення на сторінках журналу «Дукля» літературного процесу нашого краю. Головний редактор часопису, голова Спілки українських письменників Словаччини Іван Яцканин докладає всіх зусиль, щоб практично в кожному випуску читачі отримували літературні новини з Закарпаття.

Нещодавно вийшов перший номер цього квартальника, де є доробок і закарпатських авторів. Це, зокрема, розлога аналітична стаття Дмитра Федаки «Штрихи літературного поступу Закарпаття», яка ввійшла до його книги «Українське красне письменство Закарпаття». На жаль, автор так і не побачив цієї книги, бо у вересні минулого року його не стало. Проте ця публікація – прояв великої поваги пряшівців до Дмитра Федаки – яскравої особистості в літературному житті України й Пряшівщини. Про працю цього самовідданого трудівника слова пише також професор Михайло Роман із Пряшева.

Із особливою цікавістю сприймаються дослідження літературознавця, лауреата Всеукраїнської премії ім. Зореслава Наталії Ребрик «Та, що відчинила важкі двері Карпат. Великий чин Ірини Невицької». У матеріалі, присвяченому 130-річчю призабутої письменниці, подано також унікальні фотографії.

Знайдемо в «Дуклі» й розлогу інформацію про тогорічних лауреатів премії ім. Зореслава – закарпатського прозаїка Дмитра Кешелю, літературознавця й перекладача, доктора філологічних наук, професора Дрогобицького національного університету Миколу Зимомрю та відомого діяча культури, академіка НАН України з Пряшева Миколу Мушинку.

Також у журналі цікавим інтерв’ю із М. Зимомрею з нагоди 70-річчя відомого вченого представлений Андрій Дурунда.

Сергій Федака відгукнувся на книжку українського письменника із Пряшева Юліуса Панька «Карби кам’янистого поля» та нову збірку новел українського письменника зі Словаччини Івана Яцканина «Мед і сіль». А от доктор історичних наук, професор УжНУ Микола Вегеш поділився думками про нову збірку духовної лірики закарпатського поета Юрія Шипа.

Марина БОДНАР

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*