Закарпатські виробники харчів вивчають євростандарти

Згідно з підписаною Угодою про асоціацію з ЄС, Україна має наблизити своє законодавство до європейського. Реформування системи державного регулювання у сфері безпечності харчових продуктів зокрема передбачає підвищення відповідальності операторів продовольчого ринку за дотримання вимог до якості. Про це йшлося 3 червня в ОДА під час семінару на тему нового харчового законодавства.

Участь у заході взяли керівники та спеціалісти підприємств-виробників харчової продукції області, департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, фахівці Держпродслужби та райдержадміністрацій. Як наголосила спеціаліст Мінагрополітики Марина Глухова, згідно з чинним законодавством, в Україні передбачено запровадження системи НАССР – системи аналізу небезпек і критичних точок контролю, яка прийнята міжнародними організаціями. Згідно з нею контролюватися повинен весь ланцюг виробництва харчового продукту. Підприємство у будь-який час має мати точну інформацію про те, звідки отримана сировина й куди відправляється готовий продукт (і вона зберігається протягом шести місяців після кінцевої дати продажу харчового продукту, нанесеної на маркуванні!).

Зазаначену систему, за її словами, в Україні застосовують лише 20% підприємств харчової та переробної промисловості.

Більшість положень закону набули чинності ще минулого року, однак оскільки запровадження НАССР потребує часу та певних ресурсів, окремі норми вступлять у силу через 2 – 5 років. «На Закарпатті понад 500 підприємств здійснюють виробництво продуктів харчування. З них чотири вже впровадили систему аналізу, яка прийнята міжнародними організаціями», – повідомив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрій Лесьо, наголошуючи на актуальності навчання.

Під час семінару експерти з питань міжнародного законодавства ознайомили закарпатських виробників із новим «харчовим» законодавством та його застосуванням на практиці, інформує прес-служба ОДА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*