Закарпатських «чорнобильців» не залишили на самоті з проблемами

На Закарпатті нині мешкає понад 4 тисячі громадян, які мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. З них більше 2 тисяч — учасники ліквідації наслідків катастрофи, майже 300 — інваліди, понад 800 постраждалих дітей.

Напередодні тридцятих роковин із дня аварії на Чорнобильській атомній електростанції в прес-центрі облдержадміністрації розповіли про соціальний захист та медичне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок катастрофи.

Основні пільги й компенсації цій категорії фінансуються за рахунок коштів державного бюджету. Цьогоріч на їх забезпечення передбачено 6,8 мільйона гривень.

«Нині збережено пільги, гарантовані державою чорнобильцям, у тому числі на проїзд та оплату комунальних послуг. На неодноразові наші звернення повернуто на місця повноваження щодо використання коштів на організацію санаторно-курортного лікування чорнобильців. У поточному році передбачено 520 тисяч гривень на оздоровлення чорнобильців-інвалідів 1-ї категорії — приблизно 100 осіб», — повідомила заступник начальника управління в справах інвалідів, ветеранів війни та праці — начальник відділу з питань захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи департаменту соціального захисту населення Закарпатської ОДА Наталія Омелянюк.

— У січні департамент соцзахисту населення направив у санаторії області лист, підписаний головою ОДА, з проханням вишукати можливість виділити з власних резервів путівки для оздоровлення чорнобильців 2 та 3-ї категорій та вдів, які гостро їх потребують. Усього отримано 40 таких путівок, 8 чоловік уже оздоровилися, — каже Наталія Володимірівна.

За рахунок коштів обласного бюджету в рамках Програми «Турбота» передбачено 150 тисяч гривень на відшкодування витрат за самостійне оздоровлення в санаторних закладах області 30-ти чорнобильцям. В обласному бюджеті також закладено 920 тисяч гривень на медикаменти та зубопротезування цієї категорії, повідомили з прес-служби ОДА.

«Серед проблем — відміна основних пільг, зокрема на лікування, для постраждалих 3-ї категорії та дітей. Також відмінили право на санаторно-курортне лікування ліквідаторам 2-ї категорії. Третій рік поспіль немає фінансування в державному бюджеті на забезпечення житлом інвалідів-чорнобильців», — наголосила Наталія Омелянюк.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*