ЗАКАРПАТТЯ ГОТУЄТЬСЯ ПРИЙНЯТИ

сім’ї українських вояків з Криму

У четвер, 13 березня, відбулося третє пленарне засідання XVIII сесії Закарпатської обласної ради. У його роботі взяли участь голова облдержадміністрації Валерій Лунченко, голови районних рад і міські голови, керівники правоохоронних органів та окремих департаментів ОДА, установ і організацій області, журналісти. Сесії передувало спільне засідання президії і депутатських комісій.

Перед початком роботи головуючий Іван Балога закликав вшанувати хвилиною мовчання пам’ять полеглих Героїв Майдану.

Опісля було озвучено депутатські запити. Зокрема, до уряду та Антимонопольного комітету про необхідність перегляду цінової політики, коли йдеться про отримання техумов з підключення до газо- та енергомережі.

А ключовим питанням порядку денного сесії стали зміни до обласної програми «Турбота». Йдеться про витрати на транспортування, харчування та розміщення в санаторіях і готелях сімей військовослужбовців, які прибуватимуть на Закарпаття з Автономної Республіки Крим та Севастополя. На це облрада виділила 1 мільйон 800 тис. грн. Ще 100 тис. грн. буде скеровано на організацію роботи відповідного штабу.

Як наголосив голова ОДА Валерій Лунченко, за передбачені кошти заплановано прийняти на Закарпатті близько 2225 осіб з Криму. Однак, на його думку, потенціал Закарпаття потужніший – воно спроможне прийняти ще плюс 50 тисяч кримчан, якщо для цього залучити «туристичні садиби, готелі, санаторії, бізнес». Робота в цьому напрямку вже ведеться, запевнив голова ОДА. Валерій Лунченко також запропонував створити при облдержадміністрації «гарячу лінію».

Головуючий у цьому контексті вніс ще одну пропозицію: запросити на лікування і оздоровлення в наш край потерпілих активістів Майдану.

Обласні депутати також підтримали ініціативу голови Донецької ОДА Сергія Тарути щодо підписання Меморандуму національної єдності місцевими радами України. Документом місцеві ради декларують готовність взяти на себе відповідальність за підтримання конституційного порядку на всій території України, повне забезпечення громадянських прав і свобод, забезпечення громадського миру, міжнаціональної злагоди і соціально-економічної стабільності на всій території держави.

На завершення було прийнято рішення не закривати поточну сесію і працювати в режимі проведення пленарних засідань у міру необхідності. Відтак Іван Балога запросив всіх долучитися до відзначення 75-річчя проголошення Карпатської України та вшанувати героїв Красного поля, які власним життям заплатили за свободу і незалежність нашої держави. Мітинг-реквієм заплановано на суботу, на 13:00 на Красному полі.

Опісля голова облради Іван Балога коротко прокоментував представникам ЗМІ основні рішення сесії.

«Закарпаття готове прийняти більше двох тисяч сімей військовослужбовців, які прибуватимуть в область з Криму. Ми забезпечимо їм транспортування, харчування та розміщення в санаторіях області. З обласного бюджету на ці потреби нині депутати виділили необхідні кошти. Ми також закликаємо громадськість, бізнес, щоб долучилися до цієї роботи. Водночас депутати схвалили Меморандум національної єдності. Це символічний крок, але саме в такий спосіб творяться добрі речі. Документ підтримали одноголосно. Це заклик не ділити країну, не ділити людей за мовною, релігійною ознакою. Ми маємо бути єдиною країною. Чітко в документі сформоване й положення на децентралізацію влади в державі. Це те, що нині актуально для громади, те, чого вимагали люди на Майдані», – зазначив керівник облради.

Підготував
Петро ПОЛІХА.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*