Закарпаття та румунський повіт Марамуреш зацікавлені в якнайшвидшому будівництві пункту пропуску «Біла Церква–Сігет»

Найдовший європейський кордон Закарпаття має з Румунією – 203,9 км. Тому ефективне налагодження українсько-румунських зв’язків залежить від розбудови мережі пунктів пропуску між державами.

– Мова йде, зокрема, про відновлення роботи КПП у наших селах Тересва, Ділове та Хижа, у двох перших — поновлення залізничного сполучення, в останньому – пішохідного, — сказав 4 червня на зустрічі з румунською делегацією голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида. — Це цілком відповідає цілям Програми розвитку транскордонного співробітництва Закарпатської області на 2011—2015 роки і, безумовно, активізує життя прикордонних регіонів обох держав.
Префект повіту Марамуреш Антон Рохян нагадав закарпатцям про давню домовленість – зведення транспортного мосту через р. Тиса, який з’єднуватиме румунське місто Сігет та закарпатське село Біла Церква, що на Рахівщині. Протокол про необхідність будівництва автодорожнього мостового переходу «Біла Церква–Сігет” підписали ще у 1997-му, оскільки це значно зменшило б навантаження на основний діючий пункт пропуску «Дякове–Халмеу” і дало б можливість об’єднати туристичні маршрути Карпатського регіону Польщі, Словаччини, України та Румунії, які з кожним роком стають все більш популярними.

– Лише в місто Сігет виходять транскордонні магістралі повіту Марамуреш Румунії. Нами вже підготовлено попередній проект будівництва мосту через Тису. Його орієнтовна вартість, за підрахунками фахівців, складе більше 10,6 млн. євро – фінансування має бути спільним, — розповів префект повіту Марамуреш Антон Рохян.

Ситуація ускладнюється тим, що пункт пропуску «Біла Церква–Сігет” не включений до Державної цільової програми «Облаштування та реконструкція державного кордону” на період до 2015 року. Відтак регіональна влада обох регіонів звертатиметься з листами з цього приводу в МЗС обох країн, адже рішення щодо розбудови прикордонної інфраструктури приймаються на державному рівні.

Також Олександр Ледида запропонував створити робочу групу, куди ввійдуть представники Закарпатської області та повіту Марамуреш, для більш детального опрацювання проекту будівництва пункту пропуску «Біла Церква–Сігет».

Під час зустрічі, яка проходила за участі директора департаменту зовнішніх зв’язків мерії м.Сігет Дана Пралі, консула Генерального консульства Румунії в Чернівцях Корнеліу Чоботару, заступника голови Закарпатської ОДА Михайла Поповича, першого заступника голови облради Володимира Закуреного, керівників Тячівського району Івана Бринзяника та Рахівського – Дмитра Андріюка, начальників обласних управлінь, йшлося й про розвиток бізнесових стосунків та обмін досвідом між підприємцями обох регіонів.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*