Закарпаттю потрібне польське «вікно в Європу»

У ці дні на Закарпатті перебував генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд. У середу він разом з головою Закарпатської обласної ради Іваном Балогою відвідав Великоберезнянщину. На місці відкриття майбутнього пункту пропуску «Лубня—Волосате» разом з головою Великоберезнянської районної ради Василем Канюкою, представниками Ужанського національного парку, прикордонниками України та Польщі вони обговорили перспективи відкриття нового переходу на кордоні.

Про його відкриття на українсько-польській ділянці кордону, нагадали у прес-службі облради, вперше йшлося під час перемовин між Польщею та колишнім Радянським Союзом ще в далекому 1969 році. З того часу й донині це питання – насущне, порушувалося воно українською та польською стороною багато разів.

Загальна протяжність кордону з Польщею на Закарпатті – 32,6 км. Найближчий пункт пропуску знаходиться на відстані майже 100 км у Львівській області, а у нас нема жодного. Хоча між Україною та Польщею на кордоні завдовжки 535 кілометрів функціонує 12 пунктів пропуску.

За такої ситуації закарпатцям, які мають родинні зв’язки з Польщею, для того, щоб перетнути українсько-польський державний кордон, необхідно подолати значну відстань по території України або ж їхати через Словаччину, що потребує додаткового часу. За словами голови обласної ради Івана Балоги, відкриття пункту пропуску на Великоберезнянщині зняло б цю проблему. У грудні минулого року обласна рада зверталася до уряду з проханням розглянути на міжурядових комісіях питання про відкриття шести нових пунктів пропуску, в тому числі й «Лубня—Волосате». Відтак відкриття цього переходу було включено в програму розбудови пунктів пропуску на державному кордоні України до 2015 року. Наразі йдеться про піший та велосипедний перехід. «Наші громади потребують тіснішого контакту, а відкриття ще одного пункту пропуску стане ще одним кроком, який наблизить нас до Європи», — вважає Іван Балога.

Генеральний консул Республіки Польща у Львові Ярослав Дрозд вважає, що майбутнє між нашими країнами пов’язане з розвитком транскордонного співробітництва. Відкриття пункту пропуску на Великоберезнянщині, на його думку, сприятиме соціально-економічному розвитку наших самоврядних прикордонних територій, дрібного підприємництва, особливо у сфері туризму, і, що не менш важливо, поліпшиться їхня інвестиційна привабливість. Дипломат пообіцяв докласти всіх зусиль, аби тема відкриття цього пункту пропуску прозвучала на найвищому рівні. «Тим паче, що представники закарпатського самоврядування підтримують цю ідею», — зазначив пан консул.

Голова Великоберезнянської районної ради Василь Канюка вважає, що відкриття переходу пожвавить і життя в депресивних селах району. Передусім у Лубні. Нині тут із 95 будинків 38 покинутих. Польські прикордонники повідомили, що кілька разів на місяць до Волосатого приїжджають їхні туристи подивитися на найближче до них українське село, але потрапити в Лубню не мають змоги.

До речі, після відкриття переходу тут пропонується прокласти і новий туристичний маршрут, який проходитиме через Україну, Польщу та Словаччину.

На фото: І.БАЛОГА та Я.ДРОЗД на Великоберезнянщині.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*