ЗАМІСТЬ КРИМУ – ХЕРСОН

Закарпатці давно облюбували степи

Нині час відпусток та туристичних подорожей. Звичайно, безвізовий режим відкриває для українців чимало можливостей відвідати славетні закордонні місцини. Та для бажаючих поніжитися на пляжі й подихати солоним морським повітрям можливостей менше. Враховуючи ситуацію війни в країні та анексований Крим, туристи нині все частіше їдуть на південь України, зокрема в Херсонську область. І закарпатці – не виняток. Херсонщина – це справжня перлина степового краю України. Тут не тільки відпочивають, а й покращують своє здоров’я.

З Ужгорода на південь можна дістатися різними шляхами, і кожен цікавий та зручний. Та найбільш доступною є дорога через Львів. Так, до прикладу, виїхавши вранці з Ужгорода о 5.15 електричкою, квиток на яку коштує від 26 грн, та сівши на потяг зі Львова о 12.30 (200 – 240 грн), вже на другий день о 8.15 прибуваєте на перон Херсонського вокзалу. Увечері можна милуватися заходом сонця на золотому березі Чорного моря, бо автобуси до нього їдуть 3 – 4 години, причому відходять та прибувають із періодичністю в 1 год. (вартість квитків – від 95 до 120 грн). Максимальна сума витрат на дорогу в один бік складатиме 390 грн. Але ж воно того варте!

У пустелі Олешківських пісків

Однією з найпопулярніших курортних локацій останніх років є селище Залізний Порт Голопристанського району, що за 70 км від Херсону. Відпочиваючі надають перевагу цій місцині через чудові кліматичні умови, довгу обладнану пляжну смугу, чисте й тепле море. А ще тут приваблива розвинена інфраструктура. Крім численних кафе, барів, піцерій, ресторанів на набережній, магазинів, ринку, Залізний Порт має аквапарк і луна-парк, кінотеатр, нічні клуби з дискотеками, а також різноманітні атракціони – водні скутери, «банани», «таблетки», катамарани, польоти на парашуті, морські прогулянки на яхті. Та й зручне пологе морське дно та мілководність створюють безпечні умови для дітей.

Ще одним привабливим місцем області є смт Лазурне Скадовського району за 100 км від Херсону. У селищі розташовано близько 30 баз відпочинку та дитячих таборів, також можна винайняти житло у приватному секторі. Ціна тимчасового помешкання коливатиметься залежно від умов, відстані до моря та вподобань відпочиваючих – від 60 до 200 – 300 грн за добу. Узбережжя пологе, піщані пляжі обладнані тіньовими навісами, парасольками й роздягальнями. Працюють пункти прокату туристичного й спортивного спорядження, чимало розваг на воді, відповідно, присутні рятувальні служби. Також є безліч кафе і барів, вночі горить життям лінія узбережжя. Своєрідною родзинкою Лазурного є маса екскурсій: поїздка до заповідника Асканія-Нова, відвідування аквапарку в Скадовську, гарячого йодно-бромового джерела (гейзера) біля села Бехтери неподалік від Залізного Порту тощо. Усі наступні населені пункти берегової лінії Чорного моря, до прикладу, селище Красне, будуть до вподоби туристам, які бажають усамітнитися. На безлюдних пляжах на світанку можна побачити, як зграї дельфінів пропливають поблизу берега в пошуках їжі.

У Залізному Порту

Та Херсонщина багата не тільки морем. В області існує ціла система рекреаційних точок та гектарів історично-заповідних місць. Маршрут подорожі не варто складати заздалегідь, адже транспортні шляхи з міста ведуть у кожен куточок області, а місцеві жителі залюбки проведуть вас і розкажуть чимало загадкових оповідок та легенд про свій рідний край.

Перша туристична знахідка лежить за 30 кілометрів на схід від Херсона. 200 гектарів гарячого піщаного моря стеляться просторами Олешківського району. Сьогодні Олешківська пустеля вважається найбільшим піщаним масивом Європи, який складається із семи так званих арен. Усі вони горбисті, із коливанням висот до 20 метрів. Крім того, тут на глибині 300 – 400 метрів знаходиться прісне підземне озеро з дуже смачною водою, а посеред пустелі лежить унікальний витвір природи – оазис. Одна з легенд пов’язує цю місцину з козаками-характерниками. Місцеві жителі розказують, що сам Іван Сірко проходив тут обряд посвяти – місяць прожив у пісках Олешшя без їжі та води. Нині територія огороджена з усіх боків штучними лісами. З 2010 року – це Національний природний парк України.
Подорожуючи схилами Дніпра, черговим відкриттям для себе зробите комплекс рибалки та відпочинку «Дельта Дніпра». Його відкрили у 2008 р
оці в Білозерському районі. Славиться своїми заплавами з великою кількістю риби та птахів. Це справжній рай для азартного риболова, також можна помилуватися краєвидами та відпочити в місцевих готелях.

Заповідник Асканія-Нова

Однією з окрас півдня є й острів Джарилгач. Він – найбільший в Україні та на Чорному морі, який знаходиться в Каркінітській затоці за вісім кілометрів від міста Скадовськ. Вважається безлюдним, має довгу пляжну косу, що омивається водами Чорного моря та Лиману. Це місце для туристів, яким до вподоби дикі простори.
Найстарішим біосферним заповідником планети й найбільшим серед європейських степових заповідних територій є Асканія-Нова. Створив його барон Фрідріх Фальц-Фейн, предок німецьких колоністів, які освоювали південні українські степи й володіли цією землею. На сьогодні площа природного оазису становить 33 тисячі гектарів, третина з яких – абсолютно заповідна степова зона, її ніколи не торкався плуг. 69 видів тварин, що мешкають в Асканії, занесені в Червону книгу України, 295 – охороняються Бернською конвенцією, 104 – Боннською, а 12 – внесено в Європейський червоний список. Сотні туристів щороку приїздять сюди, щоб доторкнутися до цього світу дикої природи.

Ще тамтешньою забавою є історико-розважальний комплекс «Зелені хутори Таврії». Він включає 45 хуторів, кожен із яких спеціалізується на певному виді народного промислу й має відповідну назву – Кінний, Рибацький, Стрілецький, Гончарний, Ковальський, Хлібний, Лозоплетіння, Ляльки-мотанки тощо. Тут місцеві вітри наповнені соковитим запахом ромашки та м’яти. Це єдиний у Східній Європі комплекс, який розташований на незайманій природі Таврійської лісостепової зони. Всі маршрути об’єднані в систему пішохідних доріг, стежок та мостів. Чудове місце для сімейного відпочинку та корпоративних свят. Чимало цікавих місцин, сіл та оазисів півдня чекає на подорожуючих цим літом. Кажу вам це як уродженка Херсонщини. Відпочивайте з користю для себе та свого гаманця!

Владислава ЗНОВЯК
Фото з мережі

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*