Замовчувані події з історії Закарпаття ожили в документальній кінострічці

Вочевидь, за сім післявоєнних десятиліть уперше так глибоко досліджується питання примусової праці на Закарпатті періоду угорської окупації 1939—1944 років. Вивчення цієї сторінки історії вже рік триває в рамках відповідного проекту міжнародного фонду «Взаєморозуміння та толерантність» (керівник Ігор Лушніков). Підсумком першого етапу цієї відповідальної роботи стало створення документальної кінострічки «Пам’ять для нащадків».

Днями в Ужгороді відбулася презентація фільму, на яку прийшли свідки цих подій (на жаль, серед живих залишилося вже тільки кілька десятків), ветерани Другої світової війни, науковці, студентська та учнівська молодь. Керівник проекту Олексій Грицак розповів про дослідницько-пошукову роботу з виявлення учасників тих подій, особливо цікавими були факти, наведені у виступі наукового консультанта, доктора історичних наук Романа Офіцинського.

А далі — 50 хвилин документального кіно. Історичного, глибокого, правдивого, професійного: фотодокументальна канва періоду 1939—1944 років обрамлена живими опові­дями свідків подій того періоду. Звісно, це люди вже похилого віку — їм далеко за 80. Василь Гоблик із Мукачева, Петро Гаврилко з Буштина, Іван Пелех із Ганичів Тячівського району, Іван Келеманик та Іван Сивохоп із Зарічова, що на Перечинщині, з екрана згадують роки примусової безоплатної трудової повинності на території рідного Закарпаття та за його межами. А Павла Чокнадія та Гаврила Лизанця через 68 років кінокамера зняла в місцях, де їм доводилося будувати протитанкові укріплення, доти і рови, — в селі Верхня Грабівниця. Німі свідки тих подій — бетонні мури підземних бункерів; і ось наші земляки поруч зі своїми споминами, стерти які не підвладно й часові.

Сценарист фільму, відомий закарпатський письменник Дмитро Кешеля проникся глибиною теми, внутрішнім психологічним станом його героїв, розповіді яких змістовно доповнюють наукові коментарі вченого-історика Романа Офіцинського; документальна хроніка історичних подій становлення Карпатської України, Другої світової війни, і на їхньому тлі — такі впізнавані й близькі нашому серцю місця.

Фільм зроблено на ТРК «Спектр» (керівник Олександр Ардельянов).

Михайло ПОПОВИЧ.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*