Затверджено обласну програму «Цукровий діабет та нецукровий діабет на 2016 – 2020 роки»

Для покращення раннього виявлення хворих на цукровий діабет, забезпечення їх життєво необхідними цукрознижуючими препаратами та інсуліном, зменшення рівня ускладнень та інвалідності облрада затвердила Обласну програму «Цукровий та нецукровий діабет на 2016–2020 роки». Її фінансування здійснюється за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів і інших джерел, не заборонених законодавством, – загалом це 378 млн 484 тис грн. Тим часом департамент охорони здоров’я ОДА надав звіт крайовим обранцям про виконання такої ж програми за 2009 – 2015 роки.

Загальна її вартість була понад 141 млн 512 тис. грн, у т. ч. з держбюджету – майже 67 млн 391 тис. грн. Слід зазначити, що за цей період спостерігалося постійне зростання поширеності цукрового діабету серед дорослих закарпатців. Але те, що збільшується кількість уперше виявлених осіб із ЦД, свідчить про покращення діагностики та відповідає світовим епідеміологічним прогнозам. Також на обліку торік знаходилося 228 дітей – усі вони інсулінозалежні. Щодо нецукрового діабету – в області в 2015-му нараховувалося 85 дорослих і 10 дітей із таким діагнозом, усі вони потребують постійної замісної терапії.  

У звіті розширено подаються заходи в рамках програми та хід їх виконання, але загалом можна сказати, що завдяки її реалізації на Закарпатті вдалося знизити рівні первинного виходу на інвалідність у працездатному віці та смертність через цукровий діабет. Забезпеченість хворих препаратами інсуліну та десмопресину впродовж 2009–2015 років була стовідсотковою, високоефективними цукрознижуючими таблетованими засобами – також зросла і становить в середньому 65% (в залежності від виділених місцевих коштів на програму – від 40 до 95%). Окрім того, в області створені нові школи соціальної адаптації та навчання для діабетиків – в обласній клінічній лікарні, Мукачівській і Хустській ЦРЛ та для дітей – в обласній лікарні у Мукачеві, інформує прес-служба облради.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*