Завдяки співпраці облради з Оберфранкеном

психологи вивчатимуть досвід окружної клініки Федеративної республіки німеччини

3 серпня в депутатському залі Закарпатської обласної ради відбувся круглий стіл за участю очільника облради Михайла Рівіса з лікарями, психологами, що працюють із пацієнтами – учасниками АТО, і днями стажуватимуться в м. Бай­ройт, де вивчатимуть досвід окружної клініки Верхньої Франконії ФРН з діагностики, терапії та реабілітації пацієнтів із посттравматичним стресовим розладом.

Під час зустрічі зазначалося, що збільшення чисельності осіб із посттравматичним стресовим розладом внаслідок військових дій на сході України диктує необхідність підвищення кваліфікації закарпатських медиків із діагностики, терапії та реабілітації при цих психічних захворюваннях. Тож у рамках українсько-німецького проекту для наших лікарів організували стажування в лікарні Байройта району Оберфранкена, а незабаром буде й конференція в Ужгороді. Ці заходи дозволять вивчити досвід і експертні оцінки німецьких колег.

Сьогодні для Закарпаття актуальним є надання кваліфікованої адекватної психологічної допомоги військовослужбовцям, які брали участь в АТО. Збільшення кількості осіб із посттравматичним стресовим розладом внаслідок військових дій зумовлює необхідність підготовки фахівців, здатних проводити адекватну та ефективну психосоціальну реабілітацію таким особам, – зазначив під час зустрічі Михайло Рівіс.

Наголошувалося, що необхідним є створення та забезпечення ефективного функціонування системи комплексної реабілітації військовослужбовців із посттравматичним стресовим розладом як самостійного напряму клінічної та соціальної медицини. Це дозволить ефективніше відновлювати рівень соціального і праце­здатного функціонування, сприятиме покращенню якості життя осіб, що мають такі розлади.

Як розповів присутній директор департаменту охорони здоров’я Володимир Маркович, завдяки цьому проекту закарпатські лікарі підвищать свою кваліфікацію в галузі діагностики, терапії та реабілітації осіб із посттравматичним стресовим розладом. «Район Оберфранкен має значний досвід у сфері надання якісних медичних послуг, у тому числі психосоціальної допомоги особам із посттравматичними розладами. Закарпаття зацікавлене в цьому, – сказав він. – Проект буде впроваджуватися за участю фахівців медзакладів Обер­франкену та нашої області, які спільно працюватимуть над розробкою рекомендацій під час конференції та стажування. Проект спрямований, насамперед, на покращення здоров’я людей».

Для довідки. Партнерська співпраця району Оберфранкен і нашого краю була започаткована в 2001 році шляхом укладення відповідної угоди. У 2016-му партнерські громади підписали програму співпраці на 2017 – 2018 роки. Цим двостороннім документом передбачені заходи в різних сферах життєдіяльності громад, у тому числі в медицині. Проект фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку ФРН. У його рамках заплановане стажування закарпатських лікарів та психологів у окружній клініці Байройта з 6-го по 11 серпня. Також передбачене проведення 28 вересня цього року конференції на зазначену тематику для 50 осіб, підготовка німецькими фахівцями методичних рекомендацій щодо діагностики, терапії та реабілітації військово­службовців – учасників АТО із посттравматичним стресовим розладом та представлення результатів проекту 22 листопада 2017 року.

Прес-служба Закарпатської облради

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*