ЗБІРНА УКРАЇНИ РЕВАНШУВАЛАСЯ

ЧЕРЕЗ 25 РОКІВ

На ужгородському стадіоні «Авангард» ювілейну дату першого офіційного матчу збірної України, який відбувся 25 років тому, відзначили 30 травня товариським матчем збірних ветеранів України та Угорщини. За футбольними пристрастями спостерігали 6 тисяч уболівальників.

Напередодні поєдинку ветеранських збірних відбулися урочистості, в яких узяли участь президент Федерації футболу України Андрій Павелко та його колега з Угорщини Шандор Чані, а також голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, мер Ужгорода Богдан Андріїв, керівник обласної федерації футболу, заступник голови Закарпатської ОДА Іван Дуран. Вони відкрили пам’ятну дошку з нагоди першого офіційного матчу.

Далі президенти футбольних федерацій двох країн та Михайло Рівіс по черзі привітали всіх присутніх і вболівальників та побажали учасникам матчу приємної й видовищної гри. Затим причетним до організації та проведення першого офіційного матчу Україна – Угорщина Андрій Павелко вручив пам’ятні відзнаки та подяки.

Після фотографування команд арбітр Ігор Хіблін дав стартовий свисток.

Українські футболісти з перших хвилин насіли на ворота угорців і змусили в поті чола працювати оборону суперника та воротаря Андруша Йожефа. Гості лише зрідка відповідали негострими атаками. Вже на 12-й хвилині наш нападник Андрій Воробей лівим флангом вискочив на оперативний простріл і точно пробив у дальній кут – 1:0. Господарі й надалі продовжували атакувати, але угорці міцно тримали оборону. Лише під кінець першої половини гри українцям вдалася розгорнута атака, яка завершилася чудовою комбінацією у виконанні Андрія Воробея та Івана Гецка. Саме наш земляк І. Гец­ко, як і в першому історичному матчі, забиває гол у ворота угорців – 2:0. За такого рахунку команди пішли на перерву.

На другу половину обидві збірні вийшли з численними кадровими змінами у своїх складах. Гра дещо змістилася в центр, однак господарі не втратили переваги й постійно тримали в напрузі оборону суперника. Правда, лише на початку завершальної десятихвилинки настирний А. Воробей змусив оборонця угорської команди сфолити у власному карному майданчику. Пенальті бездоганно виконав Олег Собуцький. Далі вже угорці вирішили піти ва-банк і висунулися великими силами вперед. Заробили кілька штрафних, але лише з одного з них сповна скористалися – Чобо Фехер підкрутив м’яч точнісінько в дев’ятку воріт нашої збірної – 3:1. Цей результат і став остаточним у матчі.

По завершенню гри причетні до неї охоче коментували «НЗ» враження від товариського поєдинку.

Анатолій Дем’яненко, головний тренер збірної ветеранів України:

– Вийшов хороший поєдинок, ми варіювали своїм складом, давши можливість пограти всім нашим ветеранам. Найголовніше, що всі отримали задоволення, й те, що ми товаришуємо з такою країною, як Угорщина.

Іван Гецко, нападник, автор першого історичного гола збірної України:

– Мені дуже приємно, що цей матч відбувся на моїй Батьківщині, на ужгородському «Авангарді». Добре, що обласна федерація виступила ініціатором цієї зустрічі. Дякую всім уболівальникам та всім причетним до організації ювілейного матчу.

Сергій Ковалець, півзахисник, учасник першого офіційного матчу 1992 року:

– На полі та на трибунах стадіону була хороша атмосфера, думаю, що вболівальники залишилися задоволеними, а ми здобули реванш за ту поразку. Приємно, що цей матч через 25 років знову пройшов на тому ж стадіоні, де наша збірна розпочала свій поступ у великому футболі.

Шандор Енеї, півзахисник збірної Угорщини:

– Збірна України виглядала значно активнішою, ніж наша команда. Видно, що ми вже трохи постаріли, і в ногах нині не та сила, яка була 25 років тому. Відтак перемога українців нині – закономірна.

Семен МИХАЙЛИК

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*