Збори ради, а далі – позачерговий з’їзд. Так вирішили кооператори Закарпаття

Хвилиною мовчання розпочали закарпатські спілчани своє чергове зібрання, вшанувавши світлу пам’ять полеглих героїв, у тому числі й наших земляків, які не повернулися з полів неоголошеної війни на сході України.

Відтак учасники зборів розглянули попередні підсумки господарсько-фінансової діяльності системи споживчої кооперації у поточному році, про що присутнім доповів голова правління облспоживспілки Василь Цап. Зокрема, програми  розвитку кооперативного господарства області, які вдалося останнім часом сформувати і провести у життя правлінню облспоживспілки, дозволили отримати реальні здобутки як в організації торговельного, заготівельного, побутового обслуговування пайовиків, сільського населення краю, так і у виробництві товарів народного споживання, що стало відчутним внеском в економіку Закарпаття.

Як наслідок, упродовж всього минулого року та першого півріччя нинішнього рентабельно спрацювали всі галузі споживчої кооперації області окрім будівництва, усі райспоживспілки досягли виконання прийнятих завдань по роздрібному товарообороту.

В цілому на розвиток та модернізацію торговельної галузі у 2013 році спрямовано понад 3,1 млн. грн. власних коштів, а вже протягом першого кварталу цього року виділено та освоєно понад 1 млн. грн.

Працюють над оновленням торговельної мережі кооператори Мукачівської, Рахівської, Свалявської, Тячівської райспоживспілок, а також Ужгородського міського споживчого товариства.

Варто підтримати і таку позитивну тенденцію, що намітилася останнім часом, як збільшення обсягів реалізації продукції власного виробництва. Так, лише за п’ять місяців цього року її реалізовано на суму понад 7,6 млн. грн., а в цілому по системі облспоживспілки питома вага реалізованої власної продукції сягає майже 45 відсотків.

Подальшого становлення й розвитку дедалі набуває і кооперативна сфера послуг. Загалом у системі споживчої кооперації краю нині діють 145 закладів, які практично щодня надають різноманітні послуги населенню та пайовикам майже з 30 видів.

І якщо у Берегівському, Свалявському, Іршавському та Рахівському районах уже діє розгалужена мережа кооперативних послуг, то в ряді інших, насамперед, гірських — Великоберезнянському, Перечинському, Воловецькому та Міжгірському така робота потребує значного поліпшення і вдосконалення як самої мережі, так і всього спектра сучасних послуг.

Цього ж дня спілчанський актив провів і збори ради свого представницького органу – Спілки споживчих товариств Закарпатської області, — створеної рік тому. Слід зазначити, що члени ради доволі критично оцінили діяльність новоствореного органу управління, особливо загостривши увагу на паралелізмі у його роботі, що по суті призводить до дублювання функцій облспоживспілки. Це, зокрема, відзначили у своїх виступах керівники Берегівської та Ужгородської райспоживспілок Володимир Бабіля та Юрій Яночко, голова Воловецького райспоживтовариства Володимир Кожедуб. Тож учасники зібрання одностайно висловилися за скликання найближчим часом ІІІ (позачергового) з’їзду Спілки споживчих товариств Закарпаття з метою розгляду доцільності подальшої діяльності двох паралельних органів управління системою споживчої кооперації області та прийняли відповідну постанову.

Владислав БИЛЬОВ.

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*