ЖОДНОЇ ШКОЛИ В ОБЛАСТІ НЕ ЗАКРИЛИ,

а місць для «дитсадківців» навіть побільшало

Напередодні останнього дзвоника про підсумки роботи галузі мас-медійникам розповіла директор департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА Ганна Сопкова. Зокрема йшлося про ЗНО, кадрове забезпечення, фінансування тощо.

Г. Сопкова зазначила, що в області нараховується 591 дошкільний навчальний заклад і 86 НВК, де виховують понад 49 тисяч дітей. Відтак малюки від 3 до 5 років охоплені дошкільною освітою на 80 відсотків, а п’ятилітні – на 95%. На початок 2016-го таких закладів було менше. Розширення мережі відбулося завдяки введенню в експлуатацію двох новобудов у селах Дюла на Виноградівщині та Тересва на Тячівщині. Також завершили реконструкцію 5-ти ДНЗ, відкрили шляхом реорганізації 8 НВК, 27 додаткових груп, одну групу з короткотривалим перебуванням та один заклад приватної форми власності. Проте актуальним залишається питання завантаженості ДНЗ: на 100 місць припадають 123 вихованці.

– Найбільшою проблемою є відсутність грошей на будівництво нових дошкільних навчальних закладів, – поскаржилася очільниця. – Але в липні цього року народні обранці обіцяли прийняти базовий закон про освіту, яким передбачаються зміни щодо належного фінансування. Натомість у загальній середній освіті мережа не змінилася – відтак цьогоріч у 667 закладах області навчальний рік завершує 159 151 учень.

Похвалилася Ганна Сопкова й тим, що впродовж трьох останніх років Закарпаття має призерів всеукраїнського конкурсу «Учитель року». Крім того, в 2016 – 2017 навчальному році 453 школярів стали переможцями всеукраїнських учнівських олімпіад.

Особливості ЗНО-2017

Цьогоріч ЗНО проходитиме з 23 травня до 16 червня. Одною з його відмінностей є можливість зарахування результатів із усіх предметів, винесених на тестування, для державної підсумкової атестації. Крім того, дітям із особливими освітніми потребами надають додатковий час (до 30 хв.) на виконання сертифікаційної роботи. Для складання ЗНО з української мови і літератури зареєструвалися 9136 осіб, а ще наймасовішими в області традиційно є історія України (7573 зареєстрованих), біологія (4448), географія (2791), математика (2544), англійська мова (1958). До речі, переклад тестів мовами нацменшин буде здійснюватися для 1544 осіб, у тому числі угорською – 1272, румунською – 207, російською – 65. До роботи на пунктах проведення ЗНО залучать 3 тисячі педагогічних працівників.
– Слава Богу, зовнішнє незалежне оцінювання з української мови в нашій області відбулося практично без порушень, – каже Ганна Сопкова. – Майже 98% учасників, які зареєструвалися на ЗНО, з’явилися на пункти тестування. Це хороший показник. Там усюди працювали металошукачі. Надзвичайно прикро, що, попри п’ятиразові попередження, у 19 учнів вилучили заборонені предмети (у списку – мобілки, флешки тощо), і вони вже не мають можливості продовжити участь у ЗНО. А атестат про закінчення ЗОШ отримають тільки через рік.

До речі, Міністерство освіти і науки прийняло рішення, що минулорічні сертифікати будуть дійсні й цього року.

Інклюзивна освіта зрушила з місця

Нещодавно Верховна Рада України прийняла закон про навчання дітей із особливими освітніми потребами – вони мають право й можливість за бажанням батьків навчатися в будь-якому освітньому закладі за місцем проживання. Але для них буде окрема програма.

Серед проблем освітньої галузі – кадрова. Нині в краї працює близько 18 тисяч педагогів, майже 50 відсотків із яких мають стаж понад 20 років. Ще 15% – пенсійного віку. За словами Ганни Сопкової, в області функціонує 118 навчальних закладів із мовами нацменшин, і саме там маємо проблему із забезпеченням педагогічними кадрами.

Маріанна ШУТКО

Будьте першим, хто прокоментує цю новину!

Залишити коментар

Вашу електронну пошту не буде опубліковано.


*